Molen Korenmolen van 's-Gravenmoer, 's-Gravenmoer

's-Gravenmoer, Noord-Brabant

Dongen, Noord-Brabant
De Langstraat
's-Gravenmoer B (2) 412 Jan de Court

gesloten voet

geschiedenis
De molen van 's-Gravenmoer was al voor 1470 in bedrijf. In de late Middeleeuwen verkregen de Heren van 's-Gravenmoer het recht van de wind, gedurende meer dan twee eeuwen waren dit leden van de familie Van der Duijn. De molenaarsfamilies Van Molenschot, Van Oosterhout en Mouthaan bleven generaties lang aan de molen verbonden. Waarschijnlijk stond de molen oorspronkelijk noordelijker, mogelijk werd hij verplaatst vanwege vervening of vanwege de St. Elizabethsvloed.

Molenschot, molenaar uit 's-Gravenmoer, bouwde in 1700 in Waspik een standerdmolen (Tenbruggencatenummer 12674) voor zijn zoon, die trouwde met de dochter van de Waspikse schout.

In de loop der eeuwen werd de houten standerdmolen meerdere keren vernieuwd. In 1908 werd hij geamoveerd, nu resteert daar slechts een molensteen als herinnering.

Bron: "De molenaar en zijn windmolens in de Langstraat", Jan Rosendaal, in De Klopkei 1996-2 (tijdschrift van de Heemkundige Kring "De Erstelinghe", Waalwijk). Verzameling H. van der Kaay.

Blauwe lopersteen, Havenkade, 's Gravenmoer