Molen Oostwouderpolder, Starnmeer

Starnmeer, Noord-Holland

De Woude
Starnmeer
Akersloot D (1) 127 Jan Everds [?] Besser

vermoedelijk
geschiedenis
Bemaalde de Oostwouderpolder, oorspronkelijk een onderdeel van de Westwouderpolder, doch in 1637 door het graven der Markervaart daarvan gescheiden en tot zelfstandige polder gemaakt. Het is mogelijk dat hij oorspronkelijk een eigen watermolen had en dat hij eerst later in bemaling verenigd werd met de op gelijke wijze ontstane Markerpolder (Tenbruggencatenummer 00110).

De molen van de Markerpolder bemaalde tevens de Oostwouderpolder (Tenbruggencatenummer 04145 c), die middels een grondduiker in de Starnmeerdijk ermee verbonden was. Oudtijds had de Oostwouderpolder geen eigen bemaling, maar liep het water gewoon af naar de Markerpolder. Er waren wel enkele grondbezitters die hun land onderbemaalden.

In 1936 wordt gemeld dat na een mislukte poging tot vervening de Oostwouderpolder (peil 2,34 m -NAP) onderbemalen werd door een windmotorinstallatie, uitslaand op de Markerpolder (peil 1,20 m -NAP).

- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864.
- De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.