Molen De Pelikaan, Dordrecht

De Pelikaan

Dubbeldam A (1) 58 Jan Vrijthof en consorten

5 koppel maalstenen en 2 pelstenen

1923 buiten bedrijf 1928 onttakeld 1959 restant gesloopt

1794 De molen werd gebouwd als pelmolen.

1836 De toenmalige eigenaar liet ook maalstenen voor graan in de molen plaatsen. Op den duur werd de graanmaalderij nog belangrijker dan de gerstpellerij.

Zo had de molen rond 1900 vijf koppel maalstenen en twee pelstenen. Nog later werd er uitsluitend graan vermalen.

06-02-1907 "De Molenaar"
Te Dordrecht is een molenwiek van den korenmolen "de Pelikaan" afgeslagen en recht naar beneden tusschen de stal en de keuken, ongeveer een meter diep, in den grond gedrongen.
Een gedeelte van de gaanderij werd meegesleurd, kwam op het dak van de woning terecht, sloeg eenige balken naar beneden en dreef deze door de bedstede van den broeder des molenaars, den heer W.L. de Kluizenaar. Gelukkig lagen diens kinderen nog niet te bed en heeft niemand eenige letsel gekregen, de materiële schade is zeer groot.

Sinds 1915 werd er via een gasmotor gemalen.

Tot 1923 heeft de molen af en toe nog op windkracht gemalen maar daarna niet meer.
In december 1923 werd tijdens een sneeuwstorm het hekwerk van een wiek afgerukt. Hierna werd de molen niet meer hersteld en buiten werking gesteld. Enige jaren later werd de molen onttakeld en diende de romp als pakhuis.
Een motor leverde nu geheel de drijfkracht.

1928 De molen raakte in verval en werd  van kap, wieken en stelling ontdaan.

In november 1959 werd de romp en het terrein van eigenaar F. Kuyl door de gemeente Dordrecht voor 26.300 gulden aangekocht om een verkeersplein te realiseren en de weg te verbreden.
In december 1959 werd de Pelikaan gesloopt.
Bron : jaarboek 2008 hist. ver. Oud-Dordrecht.
De laatste eigenaren waren Leendert en Cornelis Vernes.

In de huidige tekst staat dat Leendert en Cornelis Vernes de laatste eigenaren van de Pelikaan waren.
Volgens het jaarboek 2008 van de hist. ver Oud-Dordrecht was Cornelis Vernes in 1780 de eigenaar die de molen in dat jaar verkocht voor 3000 gulden aan Andries Broekman en A. Groenevelt.
Verder komt de naam Vernes in de complete lijst van eigenaren van de Pelikaan in het geheel niet voor.
Arie Hoek, 25 januari 2017.

De foto van 1938 toont de molenromp met geheel rechts de verkeersbrug over de Maas in aanbouw.