Molen Het Schaap (?), Delft

Delft, Zuid-Holland

Pijnackersche Vaart z.z.
Delft, Zuid-Holland
Delft
Vrijenban C (1) 216 Jan de Haan, koopman, en consorten

geschiedenis
Op de zuidoever van de Delfgauwsevaart stonden twee oliemolens dicht bij elkaar. Op de kaart van Cruquius uit 1712 worden ze vermeld als witmolens.

Rotterdamsch Nieuwsblad, 26 juli 1831:
"Vrijdag namiddag omtrent 4 ure ontstond te Vrijenban brand in den oliemolen van de heer L. de Haan, staande een kwartier uur buiten Delft, na bij Delfgauw, welke zoo hevig was, dat in korte oogenblikken de molen geheel afbrandde. De spoedige en ijverige hulp van de brandspuiten der stad Delft, mitsgaders die van Pijnacker en Delfgauw, heeft belet, dat deze brand geen verdere onheilen heeft aangericht, en dat zelfs de digt bij den molen staande woonhuizing van den eigenaar is behouden, waartoe mede hebben bijgedragen de goede diensten door de delftsche schutterij even bereidwillig als ijverig aan den dag gelegd."
Erik Stoop, 8 september 2014.

Omstreeks 1844 wordt melding gemaakt van een oliemolen aan de Delfgauwsevaart met als eigenaar de heer Mertz. Enkele jaren daarvoor, in 1838 wordt slechts genoemd "Het Schaap, oliemolen te Vrijenban", zonder nadere plaatsaanduiding. Het is onbekend of tussen deze aanduidingen enige samenhang bestaat.
Bron: Marrenga.
Coll. H. van der Kaay.