Molen Windmolen Aan Akker, Stein

Stein, Limburg

ten noorden van de dorpskern
Stein, Limburg
Westelijke mijnstreek
Stein A (1) 416 Maria Eleanore Grisard (Wed. J.M.H. de Jaer), rentenierster

geschiedenis
In de Limburgse gemeente Stein staat de ruïne van een der oudste burchten van Nederland. Bij dit kasteel behoorden ook uitgestrekte landgoederen, waarbij ook een windmolen en een watermolen behoorden. De watermolen lag in de onmiddellijke nabijheid van het kasteel, de windmolen was gelegen op een eenzame hoogte ten noorden van het dorp Stein op een plek die "Aan Akker" werd genoemd.

De molen was een standaardmolen en behoorde in de Franse Tijd tot het Heerengoed Stein van de graven de Wickenburg. In 1829 werd het Heerengoed Stein door Mathijs Constantijn de Wickenburg, samen met de beide molens, verkocht aan Joseph Maximiliaan Hyacinthe de Jaer te Luik. Na zijn dood en later de dood van zijn weduwe Marie Eleanore de Jaer-Grisard, kwam het kasteel, de watermolen en de windmolen met alle belendende percelen door successie in bezit van Bernard Antoine Lambert Grisard, grondeigenaar te Luik. Eveneens door successie kwamen deze bezittingen in eigendom van Antoine Wauters en Edouard Wauters, beiden te Luik, elk werd voor de helft eigenaar.

In 1865 brandde de molen, die toen in eigendom was van Edouard Wauters, tot de grond toe af en raakte hierbij geheel verloren.
Wauters vroeg direct hierna een vergunning aan voor het bouwen van een nieuwe molen als vervanging van de standaardmolen. Dit werd uiteindelijk de windmolen "De Linde" die werd gebouwd in de directe omgeving van het kasteel.

P. Vossen, 2 maart 2008.

NB De aangegeven locatie is een ruwe schatting.