Molen Hagmolen / Bergmolen, Bentelo

Bentelo, Overijssel

Molen 03899 b Hagmolen / Bergmolen (Bentelo)

Bentelo
Hof van Twente, Overijssel
Twente

geschiedenis
De Hagmolen is plm. 1865 gebouwd door Jan Willem ten Heggeler, zoon van Waander ten Heggeler, 300 meter westelijk [moet zijn oostelijk. Red.] van de watermolen met dezelfde naam.
De huidige Haarweg in Bentelo.
Deze watermolen is op 22 oktober 1866 door brand verwoest.

Vanaf de oprichting werd de molen gehuurd en bemalen door Herman Jansen, zoon van Bernardus Jansen, voormalig molenaar op de Bolschermolen in Hengevelde.
Naast de molen werd er ook een bakkerij en een kleine winkel door de familie Jansen gerund.
Na het overlijden van Herman Jansen in 1896 vertrekt de familie Jansen naar Loil, onder de rook van Didam (Gld) waar zij een kleine molen gaan bemalen.
De Hagmolen werd vanaf hun vertrek bemalen door de familie Dissel, komende uit de gemeente Wierden, die op hun beurt werd opgevolgd door de familie van de Berg. Later ?? is ook deze molen door brand verwoest. Een andere zoon van Herman Jansen , Jan, vertrekt naar Lemelerveld om daar een korenmolen te gaan bemalen.

ingezonden door Paul Jansen.

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, 17-01-1873
Op nader te bepalen dag zal publiek worden geveild en is inmiddels 'uit de hand te koop, een voor weinige jaren nieuw gebouwde steenen wind-, koorn- en pelmolen, de Hagmolen genaamd, met landerijen en woonhuis, in welke laatste tevens met succes wordt uitgeoefend eene bakkerij en winkelzaak; alles staande en gelegen te Bentelo, gemeente Ambt Delden, en tot Mei 1877 verhuurd. Nader franco te bevragen bij den Notaris J. de LORRAINE HOLLING te Delden.

Twentsche courant, 17-04-1875
De Notaris Jordens te Haaksbergen, is voornemens op Maandag- den 26 April
e.k. des voormiddags elf ure, ten huize van den kastelein TIMMERS in den Zwarten Arend te Delden, finaal te veilen:
De ruim beklante Koren- en Pelmolen. genaamd: DE HAGMOLEN,
met molenaarsbuis, waarin ook bakkerij en winkel met goed succes wordt uitgeoefend, schuur en onderscheidene perceelen Bouw-, Gaarden, Hooien Grasland , Boschgrond en Heide, alles gelegen te Bentelo, gemeente Ambt-Delden, zamen groot ruim 25 1/2 Bunder, staande in 2I perceelen op f 90411.
Lijsten en kaarten der perceelen liggen ter visie in den Zwarten Arend en hij den eigenaar TEN HEGGELER , op het Erve Hagmolen, die ook aanwijzing doet.
Informatiën worden door genoemden Notaris gegeven,

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, 24-08-1896
TE HUUR
TE HUUR bij inschrijving, voor den tijd van zes jaren, een goed beklante Wind- en Stoomkoren molen, genaamd „de Hagmolen", staande te Bentelo bij Delden, met woonhuis, bakkerij en winkel, benevens ongeveer 8 H.A. bouw-, wei-, hooiland en heide, gelegen aldaar. Aanvaarding terstond.
Alle reparatien zijn voor rekening van den huurder.
Biljetten met opgaaf van huurprijs per jaar en solide borgen worden vóór 1 September a.s. ingewacht bij Notaris VERWEIJ MEJAN te Goor. Inmiddels uit de band te koop.

De Graafschap-bode : 28-10-1896
Not. Verweij Mejan te GOOR
zal op Donderdag den 15 Octobor a.s., des avonds 5 uur, ten huize van den kastelein F. Brunnekreeft te Stad-Delden doen inzetten en 14 dagen later ter zelfder uur en plaats finaal verkoopen:
Een goed beklante en in werking zijnde WINDKORENMOLEN, genaamd „de Hagmolen",
met WOON- en WINKELHUIS, BAKKERIJ, SCHUUR, BOUWLAND, WEILAND en HEIDE,
groot ongeveer 8 hectaren, alles staande en gelegen te Bentelo onder Ambt-Delden, op 3/4 nur afstand van Delden.
De kooper kan op veilingsconditiën overnemen: een Petroleummoior en een Ontroomer, met Karn enz.

Aanvaarding 1 November a.s. Betaling 1 April 1897. 2/3 van den Koopprijs kan als 1e hypotheek in het verkochte gevestigd blijven.

In 1910 is er op deze locatie een maalderij- en zagerijpand, een woning en een bakkerswinkel bijgebouwd.

Twentsche courant, 09-09-1916
Notaris W. Verweij Mejan te Goor zal op Vrijdag 22 September 1916, nam. 1 uur, bij „de Hagmolen" te Bentelo gem Ambt- , Delden, voor J. H. DISSEL aldaar.
publiek verkoopen:
De afbraak van „de Hagmolen".
bestaande in ijzeren as, zwaar eiken borststuk, asrad, spoorwiel en bonkelaar, spillen, voeghout, eikenbalken ; en stijlen, kap, ijzeren kapspoor, , windpullen, een partij ijzer, steen-. kraan, molensteenen, 2 paar 17der en 1 naar 14der, petroleummotor 12 P.K. (van Rennes), een partij dekriet enz. enz.

In 1916 is de molen verkocht voor afbraak. Er werd eerder een dieselmotor aangeschaft.

De molenaars heetten Dissel, deze naam werd later als Distel geschreven, zie dit artikel:

Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant, 03-05-1938
Doss 5644. Wed J. H. Dissel te AmbtDelden. Bentelo F 76. — Graanmalerij en kruidenierswinkel —
De E.: Wed J H Distel zich noemende en schrijvende Dissel. AmbtDelden, ls uitgetreden, — De zaak wordt door den gevolm.: H J Distel, zich noemende en schrijvende Dissel, onder eigen naam voortgezet.

JAN HARM DISSEL,
geboren Dalfsen 11 december 1811, overleden Wierden 30 juni 1888, molenaar,
huwt Wierden 13 april 1850
HENDRIKA STRUIK, geboren Rijssen 19 september 1825, overleden Enter 2 september 1920

uit dit huwelijk oa geboren te Wierden:
GERARDUS JOHANNES DISSEL, geboren Wierden 2 februari 1851, overleden Wierden 30 januari 1920,
huwt te Wierden op 16 mei 1879
GERARDINE ESSINK, geboren Wierden 30 november 1851, overleden Wierden 4 juli 1917,

JOHANNUS HERMANUS DISSEL, geboren 10 mei 1880, overleden Almelo 26 mei 1972, ongehuwd, korenmolenaar