Molen van Hulshof, Stokkum

Stokkum, Overijssel

Stokkum
Stokkumerweg 28
Hof van Twente, Overijssel
Twente

geschiedenis
De molen werd in 1870 gesticht door de in Enschede, later Brummen, wonende molenaar Heusinkveld. Hij kocht daartoe 0,20 ha grond van boer Leferink op Peters. De korenmolen stond op een hoog opgeworpen belt, waarin onder de molen een ruimte was uitgespaard waardoor men met paard en wagen kon rijden. Hiervoor was er een grote poort. Op de baard stond 1871.
Enkele jaren later liet hij tussen de molen en de weg een huis met schuur bouwen.

Heusinkveld verkocht in 1904 de molen met het ervoor staande huis en schuur plus de bijbehorende grond aan molenaar/bakker Hulshof. Hulshof ging eerst wonen in het molenhuis annex bakkerij en stichtte in 1917 een nieuwe woning met bakkerij en winkel.

De Molenaar, 6 juli 1932:
"Verdwijnende molens. -- De "Zw. Crt." vermeldt dat in navolging van den heer Buursink, ook de molenaar-bakker Hulshof te buurtschap Stokkum, besloten heeft zijn windmolen te onttakelen. Binnenkort zal er reeds mee worden begonnen."

De molen raakte in die tijd steeds meer onderbezet door de opkomst van de Coöperatieve Landbouwvereniging. Molenaar Jan van Dam, geboortig op de Buursinkmolen, probeerde tevergeefs nog een tijd het tij te keren. Hulshof verkocht in 1941 de molen en de rest van het complex aan Jan Dollekamp. Deze deed al na twee jaar de molen met de ervoor staande schuur en wat grond over aan z'n broer Gerrit Hendrik Dollekamp (KippenDollekamp). Bij deze transactie ging een deel van de grond over naar de gemeente ten behoeve van de onderwijzerswoning.

De molen werd kort na de Tweede Wereldoorlog gesloopt.

Informatie onder meer van Anton Vedders.