Molen De Twee Gebroeders, Jirnsum/ Irnsum

Jirnsum/ Irnsum, Fryslân

aan de oever van de Boorn, t/o waar nu de NH Kerk staat
Leeuwarden, Fryslân
Rauwerderhem
Raerd C (1) 214 Bouwe Broers de Boer, houtzaagmolenaar

geschiedenis
1. De molen werd oorspronkelijk gebouwd nabij de zeedijk ten zuiden van Harlingen en droeg de naam 'De Noordsche Hingst'.

2. In 1800 werd de molen verplaatst naar Irnsum waar hij de naam 'De Twee Gebroeders' kreeg.
Folkert van Loon richtte de molen op, de molen werd gebouwd aan de oever van de Boorn, tegenover de plek waar tegenwoordig de NH kerk staat.
De molen werd door hem en zijn broer, die mede-eigenaar was, herdoopt in “De Twee Gebroeders”.

3. Vervolgens in 1855 werd de molen weer verplaatst, deze keer naar Franeker waar hij de naam 'De Valk' kreeg.

Voor veel meer geschiedenis over de molen zie de website.
Bron: website Irnsum , 20 nov. 2005.

Leeuwarder courant, 27-08-1839
Verkooping van den Houtzaagmolen te Irnsum.
Strijkgeld tien Gouden Willems. De Notaris G. BAKKER, te Rauwerd, als daartoe benoemd door de Arrondissements Regtbank te Leeuwarden, zal, ten verzoeke van H. j. OOSTERHOFF, Zaakwaarnemer te Rauwerd, publiek, bij strijk- en verhooggeld" aan de meestbiedenden presenteren te verkoopen:
1. Eenen welbeklanten, kapitalen, en in de laatste jaren bijna geheel vernieuw den HOUTZAAGMOLEN, de Twee Gebroeders genaamd, met HOUTSCHUUR en ruim MOLEN-ERF of BERGPLAATS voor Hout, staande' en gelegen aan den Straatweg en aan het Vaarwater de Boom, bij de Buren te Irnsum, bekend ten Kadaster sectie C, nos. 213 en 2. Eene zeer deftige en welonderhoudene WOONHUIZINGE, met ERVE en GROND, staande en gelegen mede aldaar, naast het vorige perceel, bekend sectie C, no. 212.
3. Eene nieuwe KAMER of KNECHTS WONING, met het daarbij behoorende WAGENHUIS, mede staande en gelegen bij het eerste perceel, ca met het volgende ten Kadaster bekend sectie C , no. 216.
4. Eene dito KAMER of ARBEIDERS WONING, met SCHUUR en BUITHUIS , staande aan den Straatweg tegen het vorige perceel, en met hetzelve bekend sectie C, no. 216. Alle perceelen, breeder bij Billetten omschreven, zijn in gebruik bij den mede-eigenaar Bouwe B. de Boer, en te aanvaarden den Molen op den 12 November 1839, en de overige perceelen den 12 Mei 1840.
Wie hieraan gading maakt, kome op Zaturdagen den 7 September 1839 bij de beschrijving, en den 21 dito bij de finale toewijzing, telkens des namiddags ten 2 ure, ten huize van den Kastelein Jan T. Jorna, te Irnsum, en koope op Conditien alsdan voor te lezen, die inmiddels te vernemen zijn bij genoemden Nota. ris en Zaakwaarnemer, alwaar ook Billetten en de noodige inlichtingen te bekomen zijn, alsmede bij de Boer, te Irnsum,
nog waarneembaar
De gevelsteen en molensteen bevinden zich bij het haventje aan de Rijksweg/Kerkebuurt (53.077716, 5.793094)