Molen Polder 153, Steenwijkerwold

Steenwijkerwold, Overijssel

1935 buiten bedrijf, 1951 afgebroken

De molen staat nog niet in het kadaster van 1811-1832.
Hij is bijgetekend op de kadastrale kaart, zie hieronder.
Hij staat wel aangegeven op de top. kaart van 1850.

Rond 1921 stonden er maar liefs 9 molens aan het Steenwijkerdiep, hoogstwaarschijnlijk spinnekoppen en achtkante bovenkruiers.

Bemaalde de polder 153.

De directeur van de Provinciale Planologische Dienst van Overijssel meldde 28 september 1951 aan DHM, dat deze molen op kad. perceel Steenwijkerwold K 902 nabij de boerderij van Huisman een kleine achtkante bovenkruier was. Tot de kap ca. 6 m hoog, stenen onderstuk, tussenstuk en kap met riet gedekt. De roeden en het gehele binnenwerk waren al verdwenen, het kruiwerk was nog aanwezig. Het molentje was in gebruik als bergplaats en verkeerde in vrij goede staat.
Het molentje bemaalde vroeger een klein particulier poldertje, en deed nu, na inpoldering, geen dienst meer. Het molentje was rijkseigendom, en de rentmeester wilde tot afbraak overgaan.
Bron: archief DHM, inv.nr. 6391.

De enige molen in de buurt van de (latere) Polder Halfweg die in 1929 nog werd gezien door Ten Bruggencate, werd door hem onder nummer 3696 ingeschreven (polder 153). Als het daar moet zijn is dit de enige molen die in aanmerking komt als de molen op de foto.

Volgens de Opregte Steenwijker courant van 11 januari 1908 woonde J. de Wagt “te Halfweg”. Deze Jan senior, gehuwd met Trijntje Oostenbrink, overleed in 1923 aan het Steenwijkerdiep. Jan de Wagt jr., gehuwd met Geertje van der Zande, woonde ook aan het Steenwijkerdiep en adverteerde regelmatig met de verkoop van hooi en riet en fungeerde als een soort opzichter (“aanwijzer”) bij de verhuur van landerijen ter plaatse.

Zijn zoon J.A. de Wagt woonde in 1978 aan Zuid 8 onder Scheerwolde. Dat is waarschijnlijk Steenwijkerdiep-Zuid 8, waar nu een in 1958 gebouwde woning staat [Steenwijkerdiep-Zuid 7]. Dat is ongeveer op de plek waar de molen van polder 153 moet hebben gestaan. De foto is dan in zuidwestelijke richting gemaakt.

Dick Bunskoeke, 22 maart 2020.

trivia

De (huidige) Polder Halfweg is een relatief jonge polder, die in 1934 is aangelegd en in 1935 is drooggemalen. De polder wordt in het oosten begrensd door de Jan van Nassauweg met oostelijk daarvan de Polder Giethoorn, in het zuiden door de Thijssengracht, in het noorden door het Steenwijkerdiep en in het westen door het Giethoornsche Meer, de Slibkolk en de Wetering Oost. Het poldergemaal staat aan de Oeverweg bij de Slibkolk. Het overtollige water wordt afgevoerd naar het Giethoornsche Meer.
Bron: Wikipedia.