Molen Beenderribben, Scheerwolde

Scheerwolde, Overijssel

Steenwijkerland, Overijssel
De Kikkerij

Spinnenkop

>
geschiedenis
Ooit liep de Tjonger, Kuinder of Kunren langs De Kikkerij, want de Riete en het Gietersemeer waren onderdeel van deze rivier. De Olde Steenwijker Aa kwam dus ook uit in deze rivier. (circa 1500 jaar voor het begin van onze jaartelling)
In 1165 geeft Bisscop Godfried van Utrecht de Friezen uit Lammerbrucke toestemming om zich te vestigen in deze contreien.
Door de duindoorbraak rond het jaar 800 tussen Texel en de Kop van Noordholland ( Marsdiep ) waren de lage veengronden ten Westen (nu IJsselmeer ) en ten Oosten van Lemmer ( nu Noordoostpolder ) voor deze Friezen levensgevaarlijk geworden.
De nu veel zwaardere Noordzeegolven braken in een mum van tijd de lichte veengronden af.
De Kikkerij kwam in 1632 in een geïsoleerd gebied te liggen tussen Steenwijker Aa en het Steenwijkerdiep.

Bij het maken van de werkput ten behoeve van het gemaal in Kikkerij liep de heleboel onder water. Het heeft dan ook heel wat voeten in de aarde gehad voor uiteindelijk de fundering voor het gemaal gereed was. Albert Hoekman werd de eerste beheerder van dit gemaal. Toen in de jaren twintig de drooglegging ging spelen waren er nog vijf kleine boeren behuizingen in De Kikkerij.
Door het wegmalen van 70 centimeter boezemwater waren ook de nog aanwezige twee watermolens en schutsluis in de Oude Aa intussen overbodig geworden. De wipwatermolen aan de noordzijde van de oude Aa stond aan de Oeverdijk en bemaalde De Beenderibben.Toen de polder droog kwam te liggen werd de molen voor een gulden verkocht aan de vader van Tinus Snijder, de heer Mijlof Snijder die de molen in de veertiger jaren heeft afgebroken.

Bronnen en archieven
Langs de diek van Lute Bouwer