Molen Van Gulik, Vollenhove

Vollenhove, Overijssel

Vollenhove
Doelenstraat
Steenwijkerland, Overijssel
Stad Vollenhove A (1) 78 Hendrik Jansz. van der Linde, molenaar

geschiedenis
Johannes Philippus Beens, geboren Assen 14 februari 1814, was molenaar te Vollenhove op de molen aan de Doelenstraat.
Volgens mondelinge overlevering, en ook zijn overlijdensakte wijst daarop, heeft hij zich op 1 mei 1885 in zijn molen opgehangen.
Zijn zoon Hendrikus heeft het molenaarsbedrijf van zijn vader overgenomen, maar is daar waarschijnlijk weinig succesvol in geweest want in 1896 vertrok hij naar Amsterdam.

Hillegonda Beens, de jongste dochter van Johannes Philippus, en haar man Martinus Kooij hebben na 1896 de molen nog enige tijd draaiende gehouden maar zijn op 28 april 1913 naar Enschede vertrokken. Zij woonden naast de molen.

Daarna heeft hun (schoon)zuster, de weduwe Elisabeth van Gulik-Beens in 1915 en 1916 nog in de molen geinvesteerd, o.a. door de installatie van een zuiggasmotor.
In 1918 werd het pakhuis waarin de zuiggasmotor stond, overgenomen door de concurrent Van Benthem, die er vermoedelijk een elektromoter in plaatste.
Desondanks kwam de molen tot verval en ondanks pogingen van de in 1934 opgerichte 'Vereniging tot behoud van plaatselijk schoon te Stad Vollenhove', om de molen te redden werd zij -inmiddels zwaar verwaarloosd- in 1938 afgebroken na een historie van 300 jaar.

Informatie van Henk Beens, 30 mei 2006

Laatste molenaar was J. van Gulik.

De molen was gebouwd op een terp. Nadat hij in bouwvallige staat verkeerde, is de molen door Groningse heren gekocht, die restauratieplannen hadden. Helaas is er niets van terecht gekomen.

Provinciale Drentsche en Asser Courant, vrijdag 22 Juni 1934

De korenmolen te Vollenhove behouden.

Velen die Vollenhove bezoeken, hetzij uit de richting Zwolle of Steenwijk en Meppel, hetzij van de zeezijde, zullen zich het schitterend gezicht op het oude plaatsje herinneren. Een van de markantste punten uit dit stadsbeeld, dat iedereen direct opviel, was het silhouet van den korenmolen. Deze molen dreigde voor de gemeente verloren te zullen gaan door den voorgenomen verkoop van de bezittingen van de coöp. aan- en verkoopvereeniging alhier, tot welke bezittingen ook de oude korenmolen behoorde. Gelukkig is dit onheil voorkomen, aangezien de Gebr. Van Gulik, t.w. dr. J. van Gulik, chirurg, te Groningen, Joh. van Gulik, vischhandelaar te Zwolle, H. van Gulik, bankier te Hilversum en mr. dr. L. van Gulik, arts te Groningen, uit piëteit voor hun moeder's voorgeslacht, de familie Beens, den molen hebben aangekocht en van plan zijn deze in een te maken stichting onder te brengen en zoodoende voor Vollenhove en het nageslacht te bewaren. Een woord van dank voor deze edele geste is hier wel op zijn plaats. De tegenwoordige molen van het Hollandsche type is liggend op een terp, in 1822 gebouwd, op de plaats van een ouden standaardmolen, die op 8 Febr. 1822 tot den grond toe is afgebrand, zooals een proces-verbaal ten gemeentehuize vermeld. Toen was molenaar Hk. Jans van der Linde, die pl.m. 1850 opgevolgd werd door Johs. Ph. Beens. Deze werd op zijn beurt in 1885 opgevolgd door Martinus Kooy, gehuwd met Hillegonda Beens. Daarna werd in 1912 het bedrijf voortgezet door de wed. Otto van Gulik, geb. Elizabeth Beens, waarna in 1921 de molen is overgegaan aan de bovengenoemde vereeniging.

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, 2 november 1938

"Gev. perceelen.
Ten overstaan van notarissen mr. P. H. Velsen te Sappemeer en J. J. Hospers te Genemuiden, had alhier ten verzoeke van mevr. de wed. J. van Gulik de publieke verkoop plaats van een perceel tuingrond gelegen voor den korenmolen alhier, gr. 9 aren 80 centiaren, van den ondergrond van den molen en den daarbij gelegen grond, groot 10 aren en 64 centiaren. De perceelen werden gekocht door den heer W. Bos alhier voor resp. f 410 en f 235. De molen werd voor afbraak gekocht door den heer W. Regeling te Zwartsluis voor f 76."