Molen Waterschap Zeven Grietenijen en Stad Sloten / Tacozijl Uitheijing Polder, Tacozijl

Tacozijl, Fryslân

Tacozijl
tussen Lemmer en Sondel
De Fryske Marren, Fryslân

Leeuwarder Courant 27 dec. 1852:
"Het bouwen en oprigten van eenen Nieuwen Achtkanten Wind-watermolen op Steenen voet, van 16ellen vlugt, met bijlevering van al de daartoe benoodigde Materialen en Arbeidsloonen, in de Uitheijing nabij de Taco Zijl onder Sondel in Gaasterland enz."

Hepkema's Courant, 20 febr 1925:
"Lemmer, 20 febr. In de gister alhier gehouden vergadering van volmachten van het waterschap "Zeven Grietenijen en Stad Sloten", is besloten een electrisch gemaal te doen plaatsen in het buitendijksveld te Tacozijl; en den Koedijk 60 c.m. op te hoogen en te brengen op 160 cm boven A.P. en den ouden molen te laten vervallen. Een en ander met het oog op de zeer geringe opbrengst van dit groote perceel land. Door 't aanbrengen van het gemaal verwacht men een aanzienlijke meerdere opbrengst, daar dit land de laatste jaren dikwijls tijdens het beste jaargetijde nog onder water stond, doordien de oude molen het er niet boven kon houden."

Krant ?, 8 juli 1927:
"Het Dijkbestuur van het Waterschap "De Zeven Grietenijen en Stad Sloten" is voornemens bij inschrijving voor afbraak te verkoopen:
De Watermolen
in het buitendijksland, genaamd "De Uitheiing", bij Tacozijl. De op zegel van 50 cts. gestelde inschrijvingen kunnen ingeleverd worden tot uiterlijk 12 Juli a.s. 12 uur middags. Voor nadere inlichtingen kan men zich richten tot het kantoor van den hoofdopzichter in het waterschapshuis te Lemmer, alsmede voor aanwijzing tot den heer HENDRIK KEIZER te Tacozijl.
Lemmer, 1 juli 1927. De Waterschapssecretaris, E.N.W. MAAS."
Doede Deinum, 21 nov. 2012.

De afbraak van de molen werd in 1927 voor 155 gulden gegund aan Ozinga uit Sondel. Bemoeienissen van De Hollandsche Molen hadden niet kunnen voorkomen dat was overgeschakeld op elektrische bemaling (Leeuwarder Courant 13 juli 1927).
Dick Bunskoeke, 6 april 2013.

Op de topografische kaart van 1933 staat de molen niet meer aangegeven, wel 1,2 km ZO een "Electr. WrM". Geen windmotor aangetroffen.

De molen werd vóór 1940 afgebroken en vervangen door een windmotor.

Polder De Uitheiing (65hectare)/Molen van het Waterschap Zeven Grietenijen en Stad Sloten.

Bemaalde de Tacozijl-Uitheijing polder (65 ha) op zee.
Bron: archief Ten Bruggencate.

Op de achtergrond rechts is op de foto is de bomenrij te zien die rondom de Joodse Kerkhof staat aldaar. Links is de ophaalbrug te zien die de afscheiding tussen het binnenland en het IJsselmeer is.
Doede Deinum, 10 sept. 2005.

Sinds 6 juni 1944 behoort Tacozijl toe aan Lemsterland. Voordien grensde Gaasterland tot aan het Ir. D.F. Woudagemaal. De grens liep dan via de Langesloot naar de Ee terug naar Durk en Heidi vd Werf. Totaal is een 547 hectare overgegaan naar Lemsterland.