Molen Polder Het Westmaas Nieuwland, De Nieuwe Molen, Mijnsheerenland

Mijnsheerenland, Zuid-Holland

Hoekse Waard

verwoest

Beeldbank Cultureel Erfgoed.nl

Poldermolen van de polder 'Het Westmaas Nieuwland'

De polder 'Westmaas Nieuwland' van 1387 ha, had zijn uitwatering rechtstreeks op de Oude Maas te Goidschalxoord. Aanvankelijk had die uitwatering plaats door sluisgang, dus zonder bemaling, maar later werd die natuurlijke lozing versterkt door een molen. Die molen werd geplaatst midden in het noordelijke polderdeel, ca 320 ha. ten noorden van de Buyensweg. Hij sloeg uit op het tot boezem vervormde noordelijke deel van de Vliet. Het was de zogenaamde Oude Molen.

Nadat 'Het Westmaas Nieuwland' in 1539 was ingedijkt, gingen de indijkers verder naar het westen en werd, daarop aansluitend, in 1557 de polder 'Oud Beijerland' drooggemaakt. Zo ontstond de polder 'Oud-Beijerland, Moerkerken, Cromstrijen en de Group', een flinke polder van 1679 ha. De naam van deze polder was 'Oud-Beijerland'.

Rond 1845 werd er nog een tweede schepradmolen geplaatst aan dezelfde Vliet. Dit was de Nieuwe Molen.

13-09-1845: *Dordrechtsche Courant
Aanbesteding van eenen nieuwen steenen windwatermolen. Heeren Dijkgraaf en heemraden van den Polder het Westmaassche Nieuwland, zijn voornemens, op woensdag den 24 september 1845, publiek te besteden: Het maken van eenen geheel nieuwen steenen windwatermolen, met de leverantie der benoodigde materialen. De besteding zal geschieden in het Veerhuis bij van der Woel, te Goidschalkoord , alwaar het bestek en de teekening van den 16 september af ter inzage zullen liggen.
Informatie van Jaap de Vries, 26 februari 2009

De Oude Molen werd in 1913 afgebroken en vervangen door een dieselgemaal.