Molen De Hoop, Molen van Overhagen, Oud-Beijerland

Oud-Beijerland, Zuid-Holland

Hoeksche Waard, Zuid-Holland
Hoekse Waard
Oud Beijerland C (1) 2 Annetje Waardenburg, rentenierster, weduwe Jan van Driel van Gondswaard

1914 onttakeld 1964 restant afgebroken
geschiedenis
In Oud-Beijerland hebben twee korenmolens gestaan, waarvan deze is genoemd naar de laatste molenaar W. van Overhagen.

Op 10 mei 1718 kreeg Jan Jansz. Bogaert windrechten voor een nieuwe stenen molen, daar de oude was omgewaaid. Deze molen was toen samen met de molen in Nieuw-Beijerland (dbnr. 12556) in handen van deze eigenaar. Voor beide korenmolens samen bedroeg de erfpachtsom 500 pond, waarbij werd opgemerkt dat de gevraagde vermindering van erfpacht niet gegeven werd.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)
Erik Stoop, 14 maart 2013.

Nieuwsblad, gewijd aan de belangen van de Hoeksche Waard, IJselmonde, Kralingen & Vlaardingen, 03 juni 1882
WINDKORENMOLEN en Bloemfabriek.
Mr. A. VAN WEEL, Notaris te 'Oud-Beierland, is voornemens op Donderdagen den 15 Juni 1882
bij veiling en den 22 Juni 1882 bij afslag, beide dagen des voormiddags elf ure, in het Koffiehuis 'de Oude Hoorn' te Oud-Beierland, ten verzoeke van den eigenaar, den Heer J. Van Driel, in het openbaar te verkoopen: De hechte, sterke WINDKORENMOLEN, tevens ingericht tot Bloemfabriek, 'De Hoor' met het MOLENHUIS en den TUIN te Oud-Beierland, te samen groot 27 aren 62 centiaren. Grondlasten . . . f 38.48.
De Molen is te aanvaarden 26 Juni 1882,
het Huis met den Tuin 1 November *1882.
Betaaldag der kooppenningen 1 Augustus 1882.
Alles breeder bij biljetten omschreven. Nadere inlichtingen geven de eigenaar en genoemde Notaris.

Nieuwsblad, gewijd aan de belangen van de Hoeksche Waard, IJselmonde, Kralingen & Vlaardingen, 17 juni 1882
KOORNMOLEN en BL0EMFABRIEK 'De Hoop' TE OUD-BEIERLAND.
Bij de Veiling zijn in bod gebracht:
De MOLEN en het ERF op. ... f 9600
Het HUIS, de SCHUUR en het ERF op - 3000
De TUIN op - 975
De AFSLAG blijft bepaald op den 22 JUNI 1882, ten 11 ure, in het Koffiehuis 'de Oude Hoorn' te Oud-Beierland.
Inlichtingen geven de eigenaar, de Heer J. VAN DRIEL en Mr. A. VAN WEEL, Notaris te Oud-Beierland.

In 1906 werd er aan Henderik van Overhagen, molenaar, vergunning verleend tot het bouwen van een machinegebouwtje met generator (motor) aan de buitenzijde van de Molendijk, kadastraal bekend gemeente Oud-Beijerland, sectie D no. 1616.

De zaken gaan goed, want in 1910 krijgt hij eveneens vergunning tot het bouwen van een arbeiderswoning, een burgerwoonhuis met een graanpakhuis op het terrein gelegen aan de Spuidijk, kadastraal bekend gemeente Oud-Beijerland, sectie D no. 2078.

De molen werd in 1914 van wieken en kap ontdaan. De maalstenen en het verdere binnenwerk werden ook verwijderd. De romp deed nog een halve eeuw dienst als maalderij, maar is tenslotte in 1974 afgebroken om plaats te maken voor de aanleg van een nieuwe dijk.

Informatie deels van Jesse in 't Veld, 19 november 2013

trivia
De foto rechtsboven is gemaakt even voordat de molenmakers zouden beginnen aan de onttakeling van de nog zo mooie molen.