Molen De Prins van Oranje, Den Haag

Den Haag, Zuid-Holland

Den Haag
Ongeveer op de hoek van de Crispijnstraat en Elandstraat.
Haaglanden

twee kleine zaagramen en één groot zaagraam

geschiedenis

De molen werd in 1857 gebouwd door de firma A. van Gogh Jzn. en Zn. aan de Crispijnstraat, hoek Elandstraat.
Vanwege de uitbreiding van de stadsbebouwing werd de molen in 1910 gesloopt.

Dagblad van Zuidholland en 's Gravenhage, 7 januari 1865
Heden morgen is van den houtzaagmolen de Prins van Oranje, aan den Noordwest-Buitensingel alhier, terwijl de molen malende was. een roede afgeslagen en over de kop heen tot op een afstand van ongeveer 60 voeten nedergevallen in het daarnevens gelegen land. Gelukkig heeft geen der werklieden eenig letsel bekomen en is de schade gering.

Opregte Haarlemsche Courant, 1 juni 1876
Maandag-namiddag kwam te Amsterdam een zes- of zevenjarig meisje, dat door hare moeder was uitgezonden om vuur te halen, op den weg naar huis, in aanraking met de gloeijende kolen en in weinig tijds stond het arme wicht in brand. Groot misbaar werd gemaakt, maar J. C. van Ooy, , werkzaam aan de stoomzagerij in de Elandstraat , deed beter. Hij opent zijne jan, pakt het brandende kind, drukt het tegen zijn ligchaam, sluit de jas over het kind heen en smoort zoo de vlam. Zoo spoedig ging dit in zijn werk, dat het kind met verlies van eenig hoofdhaar, eenige kleine brandwonden en den schrik is vrijgekomen.

Nieuwe Gorinchemsche Courant, 26 oktober 1878
Bij een hevig onweder van Dinsdag avond is een roede van den houtzaagmolen ‘De Prins van Oranje” te ’s Hage, toebehoorende aan den heer H.H. van Gogh, aan de de N.W. Buitensingel, door den bliksem getroffen en stuk geslagen, terwijl nog ander houtwerk aan den molen beschadigd werd. Gelukkig ontstond echter door het ongeval geen brand.
Informatie van J. de Vries, 30 maart 2010