Molen De Dijkmolen / Prins Hendrik / Diekmeulen, Westkapelle

Westkapelle, Zeeland

op de Zeedijk
Veere, Zeeland
Walcheren
Westkapelle B ? ?

versieringen

Boven de deur was een gevelsteen ingemetseld, de aanwezige tekst was niet meer leesbaar, het wapen ook niet.

Boddaert & Co. ✉︎ ? ? 1870c 1944

door oorlogsgeweld
geschiedenis

Boven op de dijk werd in 1773 De Dijkmolen gebouwd die later de naam Prins Hendrik kreeg. Men bleef echter steeds over De Dijkmolen spreken.

Omstreeks 1890 was Jac. De Troije hier molenaar, hij was tevens burgemeester. Het bedrijf was tot het bombardement in handen van A. Minderhoud met zijn zoon Willem.
Eerstgenoemde is vlak voor de verwoesting weggevlucht terwijl de molen nog stond te malen op 3 oktober 1944. Na de verwoesting werd de molen van Oostkapelle aangekocht alwaar zoon Willem Minderhoud nu nog steeds molenaar is.

Traditioneel voor deze streek werden de onderranden van de muren en soms ook de vensters van de ramen witgekalkt, zie bijv. ook bij de molen van Zoutelande.

Veel onderdelen zijn na de verwoesting weggespoeld. De koningsspil spoelde aan bij Retranchement, waar de spil werd verzaagd tot traptreden voor de standerdmolen die daar gerestaureerd werd.
Bron: onbekend.

Op zaterdag 27 februari 1819 werd in Westkapelle publiek verkocht: de stenen windkorenmolen, staande in deze volkrijke gemeente, alsmede het molenaarshuis.
Bron: Gazette van Gend, 14 dec. 1818 & 11 feb. 1819.

19-07-1842: Algemeen Handelsblad

Op Woensdag den 10den~Augustus 1842. des voormiddags ten 10 Ure, zal te WEST-CAPPELLE, in het Eiland Walcheren , in het openbaar worden verkocht , de Steenen WINDKOORNMOLEN, staande op den Zeedijk, mitsgaders de MOLENAARSWONING, staande beneden der Zeedijk, in de gemeente West Cappelle , hebbende eene bevolking van ruim 1900 Zielen. Nadere inlichtingen kunnen verkregen worden ten Kantore van den Notars D. J. VAN DER HOR-T SERLE, te Middelburg in Zeeland.

26-09-1857: Middelburgsche Courant

In de laatste helft der maand October aanstaande zal door den Notaris WOUTERSEN worden in veiling gebracht DE MOLEN op den Dijk te Westkapelle, en het MOLENAARSHUIS daarbij behoorende, waarvan, na verkregene Regterlijke magtiging, nadere aankondiging zal geschieden.

10-06-1889: Middelburgsche Courant,
"Te West