Molen De Roos / Molen van Theune, Westkapelle

Westkapelle, Zeeland
v

korte karakteristiek

naam
De Roos / Molen van Theune
modeltype
Ronde molen, beltmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
03552
oude dbnr.
V1020
Meest recente aanpassing
| Foto
media-bestand
Molen 03552 De Roos / Molen van Theune (Westkapelle)
Ansichtkaart

locatie

plaats
Westkapelle
plaatsaanduiding
zuidoosthoek van het dorp
gemeente
Veere, Zeeland
streek
Walcheren
geo positie
X: 20026, Y: 394914
N: 51.52700, O: 3.44204

constructie

modeltype
Ronde molen, beltmolen
krachtbron
wind
functie
romp
ronde bovenkruier
versieringen

Op de baard stond vermeld:J.L.I.Rosier, De Roos M.v.S.1852

plaats bediening
beltmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
door oorlogsgeweld
geschiedenis

Bram Theune was de molenaar.

De molen is verwoest door oorlogshandelingen op 3 oktober 1944 vernield waarbij 44 van de 47 mensen die de molen ingevlucht waren, omkwamen. Na de voltreffer stortte de molen in waardoor vele mensen op slag dood waren. Doordat de uitgang versperd was en de vloed opkwam zijn de overigen, op drie na, helaas verdronken. De drie overlevenden waren Janisse met zijn 11 maanden oude baby en Jo Theune.

Zevenbergsche courant, 10 maart 1945:
"Tegenover ons zit een geboren Walcherenaar, die dezer dagen van een bezoek aan het eiland is teruggekeerd. Wij vragen en hij vertelt. Meestal hoeven we niet eens te vragen, want hij zit boordevol „stof" en geeft dat rustig weer met een zakelijke, eenvoudige stem. De tragedie van Walcheren begon bij West Kapelle op 2 October '44. Alvorens de zware vogels van de geallieerde luchtmacht deze wereldvermaarde dijk aanvielen, werden boven het eiland duizenden en nogmaals duizenden pamfletten uitgeworpen, waarin de burgerbevolking werd aangemaand zich zo spoedig mogelijk uit de voeten te maken, aangezien de „raids" ieder ogenblik konden beginnen. Helaas, gaven vele mensen aan deze dringende waarschuwing geen gehoor, zodat bij de aanvallen die kort daarop werden uitgevoerd door bommenwerpers van hef zwaarste type, en die ongeveer 2½ uur duurden, meer dan 200 slachtoffers te betreuren vielen. Dichtbij West Kapelle, vlak aan de zeekant, stond een oude graanmolen. Zodra het bombardement een aanvang nam, vluchtten 51 mensen in de kelder van deze molen, en waanden zich veilig. 'Doch ze hadden niet op het water gerekend. Het kwam van uit de zee, en stormde bruisend door het gat in de dijk. Het overstroomde het lage land en bereikte ten slotte de molen, waarbinnen het begon te stijgen, langzaam, maar hardnekkig. Acht en veertig van hen stierven een verschrikkelijke verdrinkingsdood; slechts drie personen, een man, vrouw en kind, konden later door een reddingsploeg in veiligheid worden gebracht. Na deze aanval volgden die op de Nolledijk bij Vlissingen en op de Ritthumdijk ten zuiden van deze stad. Ook hier waren de mensen tijdig gewaarschuwd, en ook hier was men veelal oostindisch doof. De gevolgen waren catasfrophaal!"

nog waarneembaar

aanvullingen

trivia

De molen stond vanaf 1926 al met alleen een houten binnenroede volgens Ten-Bruggencate.

Na een tijd met één roede te hebben gemalen, is de binnenroede in 1942 ook verwijderd. Daarna werd er elektrisch gemalen.

Informatie van Frans Weemaes, 1 januari 2021