Molen Dorpszicht / De Graanhalm, Wissenkerke

Wissenkerke, Zeeland

Tuindorp 15, aan noordzijde dorpskern, op molenberg van 3m.
Noord-Beveland, Zeeland
Noord-Beveland
Wissenkerke H (1) 100 Tas Lagendijk, molenaar

versieringen

Zeer eenvoudige baard, plaatijzer, aan de onderrand gegolfd, groen geschilderd, wit afgebiesd, met gele letters: 'DE GRAANHALM'.

Pot ✉︎ 695 binnen 1871c 1934> binnen 1969 20,90
Penn & Bauduin ✉︎ 358 1872 1872? 1969

Middelburgsche courant, 18-01-1827

Uit de hand te koop een WIND-KOORN-MOLEN, waarbij het Pellen thans wordt gedaan, in 1819 nieuw gebouwd, staande te Wissenkerke (Noordbeveland) ; te bevragen bij den Eigenaar , Johannis Platteeuw, aldaar.

Bij de oprichting van het kadaster stond de molen op naam van J. Lagendijk; verkoopt in januari 1835 aan J. J. Heulen (overl. september 1860 te Kortgene); zijn erfgenamen verkopen openbaar op 18 juli 1873 aan I. Flipse; weduwe P. Flipse-Spruyt, thans gehuwd met J. de Dreu, verkoopt (met haar kinderen uit het eerste huwelijk) op 1 juni 1880 openbaar aan W. Akkenaar (gehuwd met G. Flipse, dochter van de erflater); verkoopt op 21 maart 1882 aan J. Koolaard te Colijnsplaat; verkoopt op 26 maart 1901 aan C. M. Noordhoek; verkoopt op 9 maart 1911 aan C. Breukink, molenaar te Zierikzee; verkoopt op 5 augustus 1925 aan D. C. Dijkman, molenaar te Haamstede; verkoopt op 30 september 1961 aan N.V. "Kustbouw" te Domburg.
Er is voor zover bekend nooit windrecht betaald.

De molen was tot 1957 in bedrijf en werd in juni 1969 gesloopt door molenmaker P. van Beek uit Rijnsaterswoude. De molen was nog in 1963 ingericht als kampeerverblijf. Op 5 mei 1964 verleende het Provinciaal Bestuur een sloopvergunning vanwege ernstige bouwkundige gebreken.

Spoorwiel en steenschijven verhuisden na de sloop naar 'De Twee Gebroeders' in Wijk en Aalburg. Zij zijn daar overigens inmiddels vervangen, maar wel bewaard.
Het bovenwiel ging naar de Robonsbosmolen te Alkmaar.
De bovenas ligt (2018) in Noorden bij het onderhuis van de molen van de Voordijksepolder.

trivia

De afgebeelde zwartwit ansicht van Daan de Smit, laat zien dat de molen met dakleer bekleed was. Paard en wagen hadden al plaats gemaakt voor een vrachtauto. Het adres was Tuindorp, maar in de volksmond werd het weggetje 'de Meulpad' genoemd. Daan Dijkman was mijn grootvader.
Informatie van Daan de Smit, 15 mei 2013.

Omdat de molen in de twee Zeeuwse molenboeken van 1964 en 1972 werd opgenomen (dus ook nog na de sloop) zijn uitvoerige technische gegevens bekend:

Staand werk: achtkante bovenkruier van het Zeeuwse type. Boven het verticale gedeelte (2,35 m) is de romp wat ingesnoerd, verder ongetailleerd. Het geheel stond op acht van rode baksteen, niet bepleisterde (formaat 13;15 >( 7/7½ x 3½ cm) gemetselde teerlingen, 0,50 m hoog, op een molenberg van 3,00 m.
Van het verticale gedeelte is de bebording verticaal en groen geschilderd, de houten romp verder met asfalt gedekt, evenals de kap

Wiekenkruis: sinds 1926 twee Potroeden; binnenroede: 695; no. buitenroede: 1632 (1891), afkomstig van een korenmolen te Boskoop (Z.-H.). Beide roeden waren met één hek verlengd. Sinds 1945 voorzien van het stroomlijnsysteem-Van Bussel, met uitneembare borden op alle einden.
As gietijzer, fabr. Penn & Bauduin, Dordrecht, 1872, no.358 maat asgaten: 33 X 39 cm

Kruiwerk: ijzeren rollen op ijzeren vloer