Molen Grote Winnemolen / Wasserij De Nieuwe Olifant, Ugchelen

Ugchelen, Gelderland

Ugchelse beek
Apeldoorn, Gelderland
Beekbergen I (2) 235 De Erven Jan Jacob Berends, rentenier, & Consorten

Links en rechts van de goot is te lezen ANNO MCMXCIII.

geschiedenis
De windmolen is gebouwd in 1616 door Thoenis Teunissen en zijn vrouw. De molen werd gebouwd beneden de in 1613 gebouwde molen Altena. Er waren vele eigenaren. In 1792 werd Aart Lambers eigenaar.

Het is tot omstreeks 1698 een windmolen geweest vandaar de naam Windemolen.

In 1812 was sprake van een Kleine Winnemolen rechts van de beek en een Grote Winnemolen op de linkeroever. Op de Kleine Winnemolen zat Teunis Sanders, op de andere Gerardus Wilhelmus van Milligen. In 1865 kwam er stoomkracht in de Kleine. In 1868 was er brand in de Stoomfabriek van C. Sanders Tzn. Beide molens brandden af.

De molens werden herbouwd of hersteld. In 1882 kwamen beide molens in handen van Goossen Sanders.

In 1896 brandden de molens weer af en werden herbouwd als wasserij Quartel (De Nieuwe Olifant) op de linkeroever en als wasserij Kwak thans fa. Hokatex op de rechteroever. In 1933 werd in beide bedrijven nog waterkracht gebruikt. Op de linkeroever kwam later een atelier. Het terrein gaat opnieuw ingericht worden.

Wibo Jellema, 27 augustus 2008.

In 1974 is het bedrijf gesloopt. Ter plekke loopt nog steeds de molenbeek, de waterval is nog te zien. In 1993 werd er een houten goot aangebracht, die iets van de oude watermolensfeer heeft doen herleven.

Op donderdag 27 oktober 2011 werd het waterrad en de vistrap op de locatie van de Winnemolens officieel in gebruikgesteld. Voorvechter voor het nieuwe waterrad en bestuurslid van de Stichting tot behoud van Ugchelse sprengen en beken Wim Kers gaf in zijn toespraak aan hoe het waterrad na diverse vertragingen uiteindelijk toch tot stand is gekomen. Informatie over de Ugchelse beken en sprengen, Ugchelen en verdere bezienswaardigheden is te vinden op de naast de molen geplaatste informatiezuil.
Heemraad Victor Doorn verrichte daarna de ingebruikstelling door het openenen van de waterschuif.

Ter gelegenheid van de ingebruikstelling van het waterrad van De Winnemolens heeft Wim Kers een boekje samengesteld over de historie van deze molenplaats.

Onbekende inzender, 11 maart 2012.
nog waarneembaar
De Ugchelsemolenbeek is nog zichtbaar. De molengoot en een nieuw waterrad is geplaatst, ter herinnering aan de voormalige watermolen. De gebouwen zijn tussen 2006 en 2009 afgebroken, waardoor er dus niets meer over is van deze watermolen.