Molen Klein Hattem / Hattemmolen, Ugchelen

Ugchelen, Gelderland

Apeldoorn, Gelderland
Apeldoorn K (2) 693 Dirk Koldewijn, papierm. & cons.

De watermolen was eerst een bovenslagmolen, later een onderslagmolen.
Papiermolen, na 1886 wasserij

De molen werd gesticht in 1612/3 door Jan Jansen aan een zijtak van de Ugchelse Beek. Papiermaker was Timen. In 1625 werd de molen verkocht aan Paul Martens zoon van Marten Orges. In 1672 wordt Daniƫl Pauls Schut vermeld. Zijn nazaten bezaten de molen tot ver in de 18e eeuw. In 1670 kwam er een 2e molen Methusalem en in 1680 een 3e De Bouwhof. Laatste papiermaker was Ruth van Zeist. Zijn weduwe verkocht de molen in 1916 aan Derk Kamphuis.
In 1886 was de molen al als wasserij ingericht. Brandde ca 1932 af en in 1935 waren er nog slechts enkele brokstukken. Toen is alles verdwenen. Het laatste rad van de molen was een onderslagrad, dat in een houten goot draaide.Meestal waren de molens bovenslag molens.

Wibo Jellema, 27 aug. 2008.

trivia
De molens op de Uchelse beek (met vertakkingen Schoolbeek en koppelsprengen) en de Winkewijert zijn vanaf 1612 gesticht.
Deze twee beken komen boven de Tiemensmolen tezamen om vervolgens bij 't Hul in de Dorpsbeek te stromen.
De Winkewijert had een verbinding bij Hattem met de Kayersbeek, die door Wormen heen liep en pas na de Vlijt in de Grift kwam.
De 5 molens gesticht voor 1630 zijn; Winkewijert-, Tiemens-, Hattem-, Base- en Altena-molens.
Na 1630 tot 1748 zijn nog de volgende 8 molens gesticht; Hamermolen, Voorslop, Steenbeek, Kayersmolen, Bouwhof, Methusalem, Eendracht en 't Liertje, totaal dus 13 molens.
En natuurlijk in 1672 de windmolen bij de oude Molen.