Molen Methusalem, Ugchelen

Ugchelen, Gelderland

Ugchelse beek
Apeldoorn, Gelderland
Apeldoorn K (2) 695 (huis) Lammert Willem Slijkhuis, papierm.

Papiermolen Methusalem.

Vermoedelijk gebouwd ca 1670. De molen werd gebouwd op het terrein van Klein Hattem. Het was een 4-baks papiermolen. In 1781 en in 1812 was Hendrik van Lill eigenaar.
In 1828 was Kambert Slijkhuis eigenaar. Hij verhuurde de molen in 1868 aan Frans Palm.
De molen brandde in februari 1871 of in 1872 af , maar werd herbouwd. In 1887 kwam de molen aan Kamphuis , die er een wasserij annex blekerij inrichtte.
In 1910 werd de molen van de beek losgekoppeld en werd op een stoomketel aangesloten. In 1925 geen waterkracht meer. Tegelijk met Klein Hattem verbrand ?

Wibo Jellema, 27 aug. 2008.

trivia
De molens op de Uchelse beek (met vertakkingen Schoolbeek en koppelsprengen) en de Winkewijert zijn vanaf 1612 gesticht.
Deze twee beken komen boven de Tiemensmolen tezamen om vervolgens bij 't Hul in de Dorpsbeek te stromen.
De Winkewijert had een verbinding bij Hattem met de Kayersbeek, die door Wormen heen liep en pas na de Vlijt in de Grift kwam.
De 5 molens gesticht voor 1630 zijn; Winkewijert-, Tiemens-, Hattem-, Base- en Altena-molens.
Na 1630 tot 1748 zijn nog de volgende 8 molens gesticht; Hamermolen, Voorslop, Steenbeek, Kayersmolen, Bouwhof, Methusalem, Eendracht en 't Liertje, totaal dus 13 molens.
En natuurlijk in 1672 de windmolen bij de oude Molen.