Molen Tiemensmolen I (links)/ De Olijphant / Wasserij De Oude Olifant, Ugchelen

Ugchelen, Gelderland

Ugchelse beek
Apeldoorn, Gelderland
Apeldoorn K (2) 657 (huis) Arend van Rees, pap.fabr.

De Tiemensmolen/ De Olijphant / De Oude Olijphant/ De Olyfant.

De oudste van de twee tegenover elkaar liggende molens werd in 1619 gesticht. Beide molens heetten in 1823 De Olijphant. Ze zijn van Lypman Elkan van Rees. Er waren toen 14 arbeiders werkzaam. Tot 1888/9 papiermolens op waterkracht en stoom. Daarna wasserij wellicht al in 1877.
De rechter molen kwam aan A Cornelissen en hij plaatste in 1910 een stoommachine in de wasserij. De linker werd korenmolen door Herman Ten Voorde met bakkerij. Later weer wasserij de Oude Olifant. De rechter was van Wasserij De Spreng.
De molens maakten tenslotte deel uit van Texoclean. Later is dit bedrijf verplaatst naar de plek van Steenbeek (Tenbruggencatenummer 11401).
Het oude gebouw op de linkeroever is nog herkenbaar als papiermolen. Het stond in 1990 leeg en er is geen beek meer.
Wibo Jellema, 27 aug.2008.

Het terrein waar de molen stond is bouwrijp gemaakt. Er werden veel resten van de voormalige watermolen teruggevonden, ze zijn nu geheel weggehaald. Onderstaande foto's laten zien wat er zich nog in de grond bevond.
Met dank aan Harry Noback Fotografie, Apeldoorn, 26 januari 2016

trivia
De molens op de Uchelse beek (met vertakkingen Schoolbeek en koppelsprengen) en de Winkewijert zijn vanaf 1612 gesticht.
Deze twee beken komen boven de Tiemensmolen tezamen om vervolgens bij 't Hul in de Dorpsbeek te stromen.
De Winkewijert had een verbinding bij Hattem met de Kayersbeek, die door Wormen heen liep en pas na de Vlijt in de Grift kwam.
De 5 molens gesticht vóór 1630 zijn; Winkewijert-, Tiemens-, Hattem-, Base- en Altena-molens.
Na 1630 tot 1748 zijn nog de volgende 8 molens gesticht; Hamermolen, Voorslop, Steenbeek, Kayersmolen, Bouwhof, Methusalem, Eendracht en 't Liertje, totaal dus 13 molens.
En natuurlijk was er in 1672 ook de windmolen bij de oude Molen.