Molen De Liere / Het Liertje, Ugchelen

Ugchelen, Gelderland

Ugchelse beek
Apeldoorn, Gelderland
Apeldoorn G (5) 526 (huis) Willem Dijkhuijsen, papierfabr.

1832 onttakeld 1910 gesloopt
geschiedenis
De molen wordt voor het eerst genoemd in 1691. Stond niet ver van Tiemens molen. Lag aan een andere beek. Het water kwam uit de sprengen in de Engelandermark, die in 1623 waren gegraven voor de Winkeweijert.
In 1691 kocht Hendrik van Roekel de molen van Otto Westenenk. De erfgenamen bleven eigenaar tot 1720. Daarna is het niet geheel duidelijk wie eigenaar was.
In 1764 was Jan Wouters Nieland eigenaar.
In 1879 wordt een gebouw De Lier geveild door S.J.Pannekoek.
Was toen vermoedelijk al een wasserij. In 1925 was er sprake van Wasscherij G J Bolsenbroek, die in 1910 een nieuw gebouw had gezet met machines voor de aandrijving.
In 1933 was er geen waterkracht meer. Het water is er niet meer.

Wibo Jellema, 27 aug. 2008.

trivia
De molens op de Uchelse beek (met vertakkingen Schoolbeek en koppelsprengen) en de Winkewijert zijn vanaf 1612 gesticht.
Deze twee beken komen boven de Tiemensmolen tezamen om vervolgens bij 't Hul in de Dorpsbeek te stromen.
De Winkewijert had een verbinding bij Hattem met de Kayersbeek, die door Wormen heen liep en pas na de Vlijt in de Grift kwam.
De 5 molens gesticht voor 1630 zijn; Winkewijert-, Tiemens-, Hattem-, Base- en Altena-molens.
Na 1630 tot 1748 zijn nog de volgende 8 molens gesticht; Hamermolen, Voorslop, Steenbeek, Kayersmolen, Bouwhof, Methusalem, Eendracht en 't Liertje, totaal dus 13 molens.
En natuurlijk in 1672 de windmolen bij de oude Molen.

NB De aangegeven loaktie is een schatting naar de kadasterkaart 1811-1832.