Molen Papiermolen Holthuizen I en II, Apeldoorn

Apeldoorn, Gelderland

Brinklaan nabij de Chr. Geurtsweg
Holthuizen
Apeldoorn G (5) 662 & K (1) 586 Lucas Dijkgraaf & Jan Berends Donker, papierm.

onttakeld
geschiedenis
In 1618 gebouwd door de broers Jurrien en Roeloff Jansz. op de grond van Hendrick Pannekoick. Had al gauw 2 raderen.
In 1625 kwam er aan de overzijde een 2e papiermolen.
Tot eind 19e eeuw in gebruik als papiermolen.

A). In 1808 was de oostelijke molen op de rechteroever ( Molen II ) van Jannes Pol en 1820 van Lucas Dijkgraaf.
In 1885 werd in een nieuw gebouw naast de molen een stoommachine geplaatst voor de machina papierfabricage.
In 1899 kwam er een locomobiel met stoomketel voor de nieuwe papierfabriek met 5 bakken. In het oude gebouw werd nog in 1915 met waterkracht handgeschept papier gemaakt. In 1922 werd papiergroothandel G. Dijkgraaf-Holhuizen eigenaar.
De papierfabricage werd ca. 1925 beeindigd.
De gebouwen werden in 1935 deels gesloopt en in 1976 definitief. Thans is hier het PTT verdeelcentrum.

B) Molen nr I de westelijke op de linkeroever was in 1808 van Jan Berend, in 1841 van Hendrik van Baaren en in 1860 van Derk de Graaf. In 1897 was de molen ingericht als wasserij. In 1925 werd al geen waterkracht meer gebruikt. Later heette het bedrijf "Wasserij Holthuizen" en was tot 1965 in bedrijf. Het gebouw werd opslagplaats. Rond 1990 bleek dat de inrichting nog 17e eeuws was en werd voor restauratie gepleit. Op 23 mei 1996 brandde de historische molen echter tot de grond toe af en verloor Apeldoorn de enige molen aan de Grift die nog over was. Het terrein ligt er in 2008 nog net zo bij en een deel van de muur is nog aanwezig.

Inf. Wibo Jellema, 27 aug. 2008.

trivia
Aan de Brinklaan, vlakbij huidige Chr. Geurtsweg in buurtschap Holthuizen, tussen Orden en Wormingen. Op De Grift, hier ook wel Wormse of Holthuizer beek Bovenslag.

NB De aangegeven locatie is een schatting.