Molen De Slip / Het Slop I en II, Apeldoorn

Apeldoorn, Gelderland

Grift
Apeldoorn K (1) 457 & 463 Wed. Jan Middelink & Jan Hoegen, papierm.

I/ 1708 II/ 1885 verbrand, 1886 II herbouwd
I verbrand
geschiedenis
De molen werd opgericht in 1648, nadat in 1639 Assueer van Apeldoorn het waterrecht in de marke Orden had verkregen.

In 1678 verkocht Jan van Hoekelom of Houclom de grond en het water voor ƒ 1250 aan Jurrien Jansen. Vanaf zeker 1708 lagen er twee molengebouwen, met elk verschillende eigenaren.

Uit het kadaster van 1882 blijkt dat de Van Riessens in de noordelijke molen papiermakers waren, in 1892 kwam er een wasserij, later een drukkerij en in 1931 brandde het gebouw af waarna het molenhoofd en waterval verdwenen.

Op de zuidelijke molen maakte ene Palm papier. Cornelis Boks maakte er in 1857 een korenmolen van.

Volgens het kadaster van 1882 en 1895 had hier toen Ahasverus Breman, afkomstig uit Zwartsluis en Velsen, een smederij. Op 17 juni 1882 vroeg hij hiervoor vergunning aan, in 1883 voor een koper- en ijzergieterij met stoommachine.

In 1885 brandde het bedrijf af, op 5 juli 1886 verzocht Breman toestemming voor herbouw van de smederij en kopergieterij, met wateraandrijving, een jaar later ondersteund door een gasmotor van 1 pk. Na het overlijden van Breman in 1891 vestigde H. Osinga zich als steenhouwer in het gebouw.

Bron: Op kracht van stromend water, Hagens 1998. <
Verzameling H. van der Kaay.