Molen van Van den Eertwegh, Heythuysen

Heythuysen, Limburg

aan de Kloosterstraat in de richting van Leveroy
Leudal, Limburg
Midden-Limburg

door oorlogsgeweld
geschiedenis
De molen van molenaar Van den Eertwegh stond aan de Kloosterweg in de richting van het kerkdorp Leveroy. Hij werd in 1904 door molenmaker Adriaens gebouwd in opdracht van Andreas Ludovicus van den Eertwegh. Van den Eertwegh kwam uit Leeuwen-Maasniel, maar was ook een afstammeling uit een oud Heythuysens geslacht. Het volgende jaar liet hij er ook een groot en fraai molenaarshuis bouwen.

Het gevlucht was Oudhollands opgehekt. Sinds 1911, nadat een storm het gevlucht deed neerstorten, werkte V.d. Eertwegh tevens met een in de molenberg staande Deutz benzinemotor. De Weerter molenmaker Jan Brouns verving de houten bovenas in 1934 door een gebruikte ijzeren as, en voerde ook in 1940 nog herstellingen uit.

De molen had twee koppel maalstenen. Een derde koppel lag op een maalstoel, die onderin de molen stond.

In de vroege ochtend van 15 november 1944 werd de molen door terugtrekkende Duitsers opgeblazen. Dit gebeurde zo grondig, dat de molen niet meer te herstellen bleek.

- "De Molens van Limburg", P.W.E.A. van Bussel 1991. Met dank aan H. van der Kaay.
- "Molens in de gemeente Heythuysen", uitg. stichting Heythuysen-promotion, oktober 1993, blz. 6. Coll. Geert L. Nienhuis.