Molen (paltrokmolen), Maassluis

Maassluis, Zuid-Holland

Detail van onderstaande foto

Maassluis
bij de haven
Delfland

geschiedenis
De molen werd omstreeks 1847 gebouwd. Op 24 december 1847 verzocht Isaac Figee, eigenaar van de houtzaagmolen in Vlaardingen (Tenbruggencatenummer 03505 n) om verlaging van het patentrecht voor zijn molen, aangezien in Maassluis een zaagmolen werd gebouwd. Dit verzoek werd afgewezen.
Bron: Archief College van Zetters.
Arie Hoek / Rob Pols / H. van der Kaay, 29 mei 2013.

Op de eerste kadastrale kaarten uit 1830 en 1867 komt de molen nog niet voor. Mogelijk kan het gaan om een overgeplaatste paltrok uit bijvoorbeeld Dordrecht, Rotterdam of de Zaanstreek. De molen stond in de buurt van de Van der Lelykade.
Ook het exacte jaar van verdwijnen is onbekend, maar door Erwin Esselink wordt vermoed rond 1890.
De foto is genomen vanaf Rozenburg, ongeveer vanaf de tegenwoordige aanlegplaats van de veerpont Maassluis-Rozenburg.
info: Rob Pols.

In 1835 (*) werd een houtzaagmolen bij Huis ter Lucht in Maassluis verkocht en de nieuwe eigenaar bracht de windhoutzaagmolen over naar het Balkengat, een haventje met sluisje gelegen naast het Prikkengat.
Later, omstreeks 1860 werd naast de molen een stoomzagerij gebouwd. Men liet de molen gewoon vervallen.
In 1872 werd de molen gekocht door de heer Luijendijk, die tegelijkertijd enige houtloodsen nabij de Wedde in gebruik nam.

Op een kaart gemaakt die in 1879 werd in verband met de vergraving van de buitendijkse landen, staat de molen aangegeven als "Houtzaagmolen in vervallen toestand". Westelijk van de molen stond een grote houtloods, zuidelijk een stoom-houtzagerij, en oostelijk ervan lag het Balkengat.

De molen staat nog op een foto van begin 1880-er jaren waarop het bouwen van de nieuwe basalten kademuren staat afgebeeld.

In 1887 moesten de houtzagerij en andere bedrijven verdwijnen vanwege het inkorten van de haven, om de hinderlijke bocht in de Nieuwe Waterweg recht te trekken.

Bron: artikel "Prikkengat en Prikkenkom", Historische Vereniging Maassluis.

Standplaats volgens Ten Bruggencate: 0,6 km zuid der kerk.
De locatie is geschat aan de hand van oude kaarten van het (1e) Prikkengat en omgeving.

*) NB Het genoemde bouwjaar 1835 klopt niet met kaarten uit 1850 en 1864 , waarop de zaagmolen in Maassluis nog niet voorkomt. Bovendien klopt het niet met de geschiedenis in Maasland, en het type molen komt ook niet overeen.