Molen Goed Gedacht, Laag-Soeren

Laag-Soeren, Gelderland

Rheden, Gelderland
Dieren B (1) 40bis Gerrit Jan Brouwer, papiermaker

1 rad

1948 onttakeld 1987 verbrand
geschiedenis
De laast gebouwde van de Laag-Soerense papiermolens was de molen Goedgedacht uit 1796. Ook deze molen werd in 1849 eigendom van de stichting Bethsada.

Pachter Lenderink richtte de molen in 1880 in tot wasserij. Plaatsing van een stoommachine begin 20e eeuw bracht uiteindelijk stilstand van het rad met zich mee. In 1933 was het niet meer in gebruik, maar het bleef in zo'n goede staat dat het in 1944, na de slag om Arnhem, kon worden ingezet bij het opwekken van elektriciteit. Verder draaiden er een wasmachine en een centrifuge op alsmede een waterpomp voor de stoomketel; ten slotte was er nog een oliepers voor lijnzaad.

Na de oorlog, toen de stroomvoorziening weer op gang was gekomen, werd het rad, nu voorgoed, stilgelegd. In 1948 werd het weggebroken. Het gebouw brandde in 1987 af. Sinds ongeveer 1930 droeg deze wasserij de naam 'De Waterval'.
Frans Kerstens.

De papiermolen Goedgedacht werd in 1795 gebouwd.

Arnhemsche courant, 22-07-1878
Water-Papiermolen
Te huur tegen 1 Nov. 1878 onder Laag-Soeren, in de volle werking zijnde Vijfbaks Water-Papiermolen "Goed Gedacht" gelegen aan de zuidelijke Spreng of Beek, voorzien van ruim Woonhuis, geschikt tot het houden van Logés, waaraan te Soeren behoefte bestaat, met Bouwschuur, Hangschuur, Bleekhuiz en verdere Toebehooren, een en ander in goeden staat van onderhoud; voorts bijna vier hektaren Wei-, Bouwland en Heide. Inschrijvingsbiljetten met opgaaf van prijs en borgen in te zenden vóór den 15 Augustus e.k. bij den heer W. Klaassen, Rentmeester te Spankeren, die aanwijzing op de plaats zal doen op Woensdag den 7 Augustus e.k. des voormiddags ten elf ure.

Verbouwd tot wasserij in 1878, uitgebreid 1897; sinds 1911 ook stoommachine-aandrijving. Ook nogmaals in 1934 uitgebreid, o.a. met een elektromotor. In deze periode was de molen bekender onder de naam van de Wasserij / bleekerij "De Waterval".

In de tijd na de Slag om Arnhem deed het waterrad weer dienst als aandrijving van de wasserij, maar ook om er elektriciteit mee op te wekken. Ook is overgeleverd dat er een oliepers in de molen stond waarmee veekoeken werden gemaakt.
Ter plaatse van de in 1948 afgebroken goot en het waterrad werd er een stoomketel geplaatst. Deze werd niet alleen m.b.v. kolen gestookt maar ook met zaagsel. Dat werd door een pijp aangevoerd vanaf de zagerij behorende bij de vlakbij staande watermolen Welbedacht (Tenbruggencatenummer 03498 cis).

Het molengebouw brandde in 1987 af.
Geert L. Nienhuis, 17 dec. 2016.