Molen (korenmolen), Toldijk

Toldijk, Gelderland

Toldijk
Hoogstraat 38/ vh. Reigevoortseweg
Bronckhorst, Gelderland
Achterhoek en Liemers

geschiedenis
Mijn grootvader Albert Aalderink kocht deze korenmolen in 1908. Hij stond in de Reigersvoort, nu Hoogstraat 38.
De molen brandde op 9 maart 1915 [onjuist] af en werd niet meer opgebouwd. De molenstenen werden daarna aangedreven met een zuiggasmotor.
A. Aalderink, 28 jan. 2009.

De molen werd gebouwd in 1875 (hinderwetvergunning 12 juni 1875 no. 226) voor Jan Hendrik Schluter.
Kadastraal Steenderen G no. 542, later no. 576.

De molen verbrandde op maandag 8 maart 1915.

Een bericht in de Graafschap-Bode van de volgende dag:
"Gisteravond brandde de windkorenmolen van den molenaar A. Alderink te Toldijk tot den grond toe af. In den molen waren aanwezig 2 wagons mais en nog meer graan, wat mede verbrand is. De molen is verzekerd. Oorzaak onbekend."

Een maand later verscheen in de krant voor geëmigreerde Nederlanders ("de Volksvriend" geheten) nog een uitvoerig bericht over de brand:
"Steenderen. Maandag avond ontstond brand in den molen van A. Aalderink in de Toldijk. De molen brandde geheel uit, de wieken vielen, nadat ze bij de as waren doorgebrand omlaag; alleen de as, welke boven op het staande gebleven muurwerk zakte, bleef liggen. In den molen was voor c.a. ƒ 1500 aan verschillende artikelen aanwezig, welke alle zijn verbrand. En door de gunstige windrichting, en doordat de wieken den tegenovergestelden kant uitvielen, bleven het dichtbijstaande huis en schuren gespaard. Een en ander was verzekerd. Oorzaak vermoedelijk het in brand raken van de as, of door het staan brengen van den molen.
Dinsdagavond ontstond bij bovengenoemden A. wederom brand en wel in de machinekamer. De brand breidde zich uit tot de daar aangebouwde schuur. Hier werd het vuur in zijn loop gestuit door het krachtdadig optreden der buren."

Daarmee is duidelijk dat ook op dinsdag 9 maart 1915 een brand uitbrak, maar dat die niet in de windmolen was.
Dick Bunskoeke, 7 maart 2011 & 14 juni 2014.