Molen Polder 218, Wâldsein/ Woudsend

Wâldsein/ Woudsend, Fryslân

muonts, grondzeiler

Hoewel het slecht te zien is, was de molen mogelijk voorzien van zelfzwichting.

Op de TK van 1909 staat de molen nog aangegeven, op de uitgave van 1932 staat er een "Electr Wm".

Bemaalde de polder 218 (30 ha) op de Ee.

Ook de kadastrale kaart van 1887 toont nog duidelijk een vierkant grondplan, zodat er toen nog een spinnenkop op deze plek stond. De achtkante molen verrees wellicht in 1897.

Als polder Zandstra bleef het bemalingsgebied van de molen op zichzelf staan toen in 1915 het Waterschap Woudsend c.a. werd opgericht. Zo'n tien jaar later zal ook hier elektrische bemaling zijn ingevoerd (in 1922 was er nog een windmolen) en werd W. Zandstra bediener van het gemaal (tot 1935). De stenen onderbouw van de achtkante molen, waarin het gemaal geplaatst was, bestond nog na de Tweede Wereldoorlog.

Dick Bunskoeke, 15 april 2013.

trivia
Het schilderij is van Egnatius Ydema, op de achterkant staat alleen "buiïg weer". De schilder is in 1937 overleden.
Melle van der Heide, 5 juni 2005.

Dit is de poldermolen van polder 218 in Woudsend aan de westkant van de Ee. Op de achtergond is zaagmolen De Jager [Tenbruggencatenummer 03294 a] te zien; vanwege het perspectief is nauwelijks te herkennen dat het een zaagmolen is! De boom, de boerderij en de huizen langs de Ee kloppen echter allemaal, zodat er geen twijfel mogelijk is.
Dick Bunskoeke, 30 maart 2006.