Molen Polder Schotanus, Molen van Dove Auke, Heerenveen/ It Hearrenfean

Heerenveen/ It Hearrenfean, Fryslân

Heerenveen, Fryslân
Schoterland

muonts, grondzeiler
Vijzel Ø 79 cm, opvoerhoogte 60 cm

geschiedenis
De watermolen van "Dove Auke" in het verlengde van de Badweg aan de Kempenaerswijk (gegraven 1868) werd in 1887 gesticht op perceel Heerenveen sectie A nr. 1803. Eigenaresse van het perceel weiland op de Konijnenpolle was Françoise Ernestine Tuijmelaar, (voorm.) echtgenote van Henri François Reinier Dubois, zeepzieder te Hoorn. Vanwege de bouw van de molen werd het perceel gesplitst, de molen kreeg toen nr. 1902.

In 1895 verkocht Françoise Ernestine de molen met erf aan haar moeder Elisabeth Theodora Hendrika Blom, weduwe van Cornelis Tjepko Tuijmelaar. In 1904 ging de molen over aan het drietal Pieter Hendrik Kaars Sijpesteijn, koopman te Krommenie, Jan Cornelis Laan, koopman te Bloemendaal, en Pierre Joseph Ernst Lefebre, commissionair in effecten.

In 1905 werd de molen verkocht aan Hendrik Andries Siebenga, houthandelaar te Bovenknijpe (1/3 deel), Johannes Anskes Siebenga, houthandelaar te Benedenknijpe (1/3 deel), en twee kinderen (elk 1/6 deel).
Na ruim 20 jaar kocht Andries de Boer, veearts te Noordwolde, de molen. Andries was getrouwd met Roelofje Siebenga. Roelofje werd in 1947 als weduwe eigenaar van de molen. Vermoedelijk was Auke de Boer haar zoon [heeft waarschijnlijk betrekking op een andere molen, van polder 26. MHO].
Volgens Anton ten Bruggencate stond de molen 0,6 km ZZO van de NH kerk te Schoterland, en bemaalde hij polder nr. 27.

Auke de Boer (geb. 24 sept. 1908 te Huckurde, Duitsland) werd op jeugdige leeftijd doof bij het zwemmen en werd daarom "Dove Auke" genoemd. Al het vervoer vond plaats met zijn "Knypsterbok" (soort praam), daarmee kwam Auke ook vanaf zijn boerderij bij de Veenscheiding naar de molen, 500 m verder.
Vlak voor 1940 werden de vijzelbak en de utskoat vernieuwd. In dezelfde periode moest de vijzel worden vernieuwd doordat jongens een balkje of plank in de oude vijzel lieten komen. Dove Auke was toen uiteraard woest!

In 1952/1953 (?) werden de wieken beschadigd door ondeskundige bediening van de vang. Toen kocht de gemeente Heerenveen het land, de molen werd in 1955 gesloopt voor stadsuitbreiding.

Bronnen:
- Uit de knipseldoos nr. 34, artikel door Popke Timmermans in De Utskoat nr. 74, juli 1994 (informatie niet helemaal correct!)
- Watermolen van Dove Auke, artikel door Wibbo Westerdijk in De Utskoat nr. 117, maart 2005.

NB Mogelijk is er hier en daar verhaspeling met de Molen van Foeke Hoekstra (Tenbruggencatenummer 03280 a).
NB Zie ook Tenbruggencatenummer 03279 c. Zo te zien hoort het hele verhaal van Dove Auke bij de molen van polder 26.

Volgens Ten Bruggencate bemaalde deze molen de polder 27, maar dat strookt niet met het bouwjaar en de waterstaatskaarten van 1875-1877 en 1947.

Volgens de waterstaatskaart van 1947 bemaalde de molen met een vlucht van 9,5 m de Polder Schotanus, waarvan 11 ha ten NO van de spoorlijn lag, en 56 ha ten ZW van de spoorlijn (met een grondduiker) en bezuiden de Rottumerweg (met een brug).
MHO.

trivia
De locatie is gebaseerd op de waterstaatskaart van 1947, de molen op geen andere kaart aangetroffen.