Molen De Fortuyn / Fortuna, Heerenveen/ It Hearrenfean

Heerenveen/ It Hearrenfean, Fryslân

Heerenveen/ It Hearrenfean
Heerenveen, Fryslân
Schoterland
Heerenveen A (1) 245 Hermanus Hiddinga, koopman

geschiedenis
De timmerman Inne Teeckes kocht in 1710 een huis met grond "op 't eijnde van de Drachten aen de westcant van de straet", terwijl hij zowel ten noorden, zuiden als westen bezittingen had. Op dit complex grondbezit is toen waarschijnlijk in 1711 de zaagmolen De Fortuyn komen te staan, omdat het Reëelcohier van 1716 onder no. 64 van Heerenveen aangeeft: "een huijs en schuijre sampt hovinge cum annexis met de zaegmolen en daer de molenop staet; alsmede een huijske daar de knegts in woonen".

Dit was een stukje zuidelijk van de volmolen (Tenbruggencatenummer 07864). Het cohier van 1716 levert het bewijs dat er drie molens tegelijkertijd aan de westkant van de Dracht stonden. De kaart van 1718 (Schotanus/Halma) geeft dus een oudere situatie weer, toen de volmolen wellicht vervallen was (vóór 1708) en de zaagmolen nog niet bestond.

Bron: "Een belofte nagekomen", art. door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 44, dec. 1986.