Molen De Windhond, Heerenveen/ It Hearrenfean

Heerenveen/ It Hearrenfean, Fryslân

Schoterland
Heerenveen A (1) 310 Erven Wilt Haajes Zwart, korenmolenaar

Drie koppel stenen
98 voet

geschiedenis
De Windhond is gebouwd omstreeks 1716 als koren- en pelmolen als vervanger van een in 1613 gebouwde standerdmolen. Deze standerdmolen zal in die tijd wel geen naam hebben gehad.

Op 14 april 1724 was ene Jacob Meint(e)s de molenaar. Op 11 april 1725 verkocht hij samen met Auke Aukes de molen met drie koppel stenen voor 6530 caroliguldens aan het echtpaar Bouwe Giolts en Jancke Beerents uit Balk. "Een agtkantige Rogge-, Weit- en Pellmolen met drie paaren stenen daer in, samt peerd, karre en 't verdere molengereedschap [zonder huis] op de Wijkswal, staande op het Heerenveen op de Dragt." In 1763 werd Giolts ook nog genoemd.

In een advertentie in de Leeuwarder Courant van 9 november 1765 wordt De Windhond aangeprezen als "een welbeklante Weyt- en Rogmolen, zynde genoegzaam een van de alderbeste van 't gemaal en verdienste in de Provintie van Vriesland, met Huis, Praam, Karre, Peert, enz." Het verhaal wil, dat keizer Napoleon eenmaal De Windhond zou hebben bezocht.

Op 5 oktober 1862 kocht Yme Kuiper, molenaarszoon uit Kuinre (zie dbr. 677) voor ƒ 7100,= De Windhond, voorzien van twee paar maalstenen, omdat zijn vorige molen aan het Mallegat in Oldemarkt niet genoeg opbracht.

In de 19e eeuw liet Kuiper vanwege de grote concurrentie in Heerenveen een mosterdmalerij in zijn molen aanbrengen. Later verkocht hij deze weer, omdat hij specialisatie toch beter achtte.

De molen van Yme Kuiper verbrandde op 6 oktober 1880. Enkele inwoners van Heerenveen ondersteunden Kuiper financieel om herbouw mogelijk te maken buiten het centrum. Ter vervanging bouwde hij aan 't Meer De Volharding. 100.000 stenen afkomstig van de verbrande voorganger dienden als fundament.

Bronnen ondermeer:
- De voorganger van "De Windhond" te Heerenveen en andere Schoterlandse molens, artikel door W. Nijlunsing in De Utskoat nr. 25, maart 1982.
- Uit het leven van een molenaarsgeslacht, artikel door G.D. Wijnja in De Utskoat nr. 7, aug. 1977.

trivia
Volgens De Utskoat nr. 93, maart 1999, huurden IJ. Kuiper & Zn. van 1874 tot 1906 zeilen bij zeilmakerij Wouda in Meppel.

Terug naar resultaten
Leeuwarder courant
29-11-1836
De Notaris A. BINNERTS, te Akkrum, zal, door het ministerie van den Notaris GREIJDANUS, te Heerenveen, ten verzoeke van R. ZIJLSTRA, Bz., qq.. te Nijehaske, op Donderdag den 1 December 1836, desavonds om 7 uren, een huize van J. H. Barlage, Logementhouder te Heerenveen, bij finale toewijzing, publiek, ten verkoop aanbieden:

Eenen sterkgebouwden, florisanten en welbeklanten WIND-KORENMOLEN van ongeveer 120 el en 7 palm vlugt, tot de hoogte van 3 el 8 1/2 palm van Steen opgetrokken, voorzien van twee Steenen en van een nieuw uitgevonden Werktuig tot verbetering van het Gemaal, — met de daarbij behoorende fraaije BURGER HUIZINGE, waarin drie Kamers en vele gerijfelijkheden, en eindelijk met eenen grooten TUIN en ERVE, achter het een en ander, voorzien van diverse beste Vruchtboomen ; — alles in besten staat onderhouden en staande en gelegen aan het Voetpad en aan de Publieke Vaart te Benedenknijpe, nabij Heerenveen, aldaar gequoteerd met no. 51 en 52. Vier weken na de finale toewijzing of vroeger te aanvaarden; waarop geboden is /" 7300.

Leeuwarder courant
12-01-1849

Verkoop van een Wind-Korenmolen te Heerenveen.
De Notaris G. PEETING, te Heerenveen, zal. op Dingsdag den 23 Januarij 1849, des avonds ten 7 ure, ten huize van J. R. Boosman, Kastelein in de Wijnberg aldaar, publiek, bij voorloopige toewijting, presenteren te verkoopen:
I. Een' hechten en steeds in besten staat onderhouden WIND KORENMOLEN, voorzien van drie paar Maalsteenen, en van alles wat tot eene compleete inrigting van zoodanig Fabriek behoort, niet aanwezige GROND en ERF, staande en gelegen te Heerenveen, waar dezelve sinds meer dan veertig jaren voortdurend met het beste gevolg gedreven is en bij de tegenwoordige eigenaars nog als zoodanig gebruikt wordt; kadastraal sectie A no. 310.

De Tijd: godsdienstig-staatkundig dagblad, 09-10-1880

Heerenveen, 7 Oct. Gister-avond brak een hevige brand uit in den korenmolen van IJ. Kuiper, staande op de Dracht. De molen is in puin gelegd. De belendende gebouwen hebben ook veel geleden; eenige gezinnen zijn van huisraad en woning beroofd. Ook in een paar winkelhuizen ontstond een begin van brand.