Molen De Hoop, Heerenveen/ It Hearrenfean

Heerenveen/ It Hearrenfean, Fryslân

Schoterland
Heerenveen A (2) 491 Sybe Tuimelaar, koopman, en mede E.

70 voet

1904 onttakeld 1922 laatste restanten gesloopt
geschiedenis
De grootste concentratie van Heerenveense molens was aan de Badweg, waar er drie naast elkaar stonden. Naast deze houtzager stonden een runmolen van J. van der Sluis uit 1845 en Siebenga's houtzaagmolen.

De Hoop werd vermoedelijk (volgens Molenstudies) al gebouwd in de tweede helft van de 18e eeuw. In 1832 was Sijbe Tuimelaar de hoofdeigenaar.

Vermoedelijk in 1853 nam C.T. Tuimelaar de molen over. Rond 1886 werd W. van Riesen eigenaar, later (?) A. van Riesen.

De molen is rond 1904 verkocht en daarna langzamerhand verdwenen. Na de onttakeling was het gebouw in gebruik als stoomzagerij, eigenaar W. van Riesen. In 1922 zijn de laatste schuren gesloopt.

Bron ondermeer: "Molens aan "'t Spoar"", art. door Drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 48, dec. 1987.

trivia
Op foto 1 is zeer vaag rechts naast het bruggetje ook nog de korenmolen De Windhond van IJ. Kuiper (Tenbruggencatenummer 03279 a) te zien, waardoor de datering van de foto voor 1880 gesteld kan worden.
Bron: Molens In Friesland IOA deel 1.

Volgens De Utskoat nr. 93, maart 1999, huurden A. van Riesen (erven) en W. van Riesen van 1874 tot 1904 zeilen bij zeilmakerij Wouda in Meppel. In 1889 2 getaand en 2 wit.