Molen De Tweede Polder / De Kleine Polder / Polder 20, Heerenveen/ It Hearrenfean

Heerenveen/ It Hearrenfean, Fryslân

Nijehaske A (1) 1430 Jan Elings van der Zweep, voerman, en mede E.

Spinnenkop

Bemaalde de polder 20 (ca. 30 ha).
NB Dit was geen tjasker, maar een spinnekop.

De Kleine Polder, ook bekend onder de naam Blinksma's Polder, was een particuliere polder met een oppervlakte van ca. 20 ha. Hij grensde aan De Groote Sint Johannesgasterveenpolder en lag in de gemeente Haskerland.
Blijkens het archief van de Kleine Polder werd er in 1784 een poldercontract opgesteld. Uit de omschrijving kan worden afgeleid dat het om deze polder gaat en dus zal de molen van ca. 1784 dateren.

Dit was "den 2den Polder onder Nijehaske" (Leeuwarder Courant 30 oktober 1840).
Later (Leeuwarder Courant 3 november 1863) werd deze polder aangeduid als Tweede polder.

De provinciale inventarisatie van 1867 vermeldt dat deze westelijke molen (in 1875 polder 20), in de Tweede polder, een vlucht van 7,8 meter had en ruim 6,6 ha bemaalde. Deze molen was inderdaad kleiner dan die van polder 19, die door Sipman opgemeten werd.

De molen van polder 20 verdween tussen 1920 en 1930, en werd vervangen door een windmotor. In 1935 was de houten molen van polder 19 de enige ten westen van Heerenveen (Nieuwsblad van het Noorden 10 augustus 1935).
De laatste notulen van De Kleine Polder zijn van de ingelandenvergadering van 16 maart 1959. Kort daarna hield de polder op te bestaan. Als gevolg van de ruilverkaveling Haskerveenpolder werd het gebied voortaan bemalen door De Groote Sint Johannesgasterveenpolder, die er ook waterschapsbelasting ging heffen.

- Inleiding archief Particuliere polder De Kleine Polder, Archieven.nl
- Informatie Dick Bunskoeke, 24 april 2020.