Molen De Jonge Sytske, Dokkum

Dokkum, Fryslân

Noardeast-Fryslân, Fryslân
Betterwird
Dongeradeel

Stroomlijn-wieken

geschiedenis
Op 10 feb. 1871 kochten Willem Lieuwes Banga, landbouwer, en Uilke Klazes Koopmans, grutter, de molen voor hun minderjarige kinderen Albert Willems Banga en Foekje Uilkes Koopmans, die spoedig daarna konden trouwen.

Na de herbouw in 1895 werd de naam De Jonge Sytske [onduidelijk is of het echt een andere molen was of slechts een andere naam. Redactie].

Willem Banga had reeds in 1898 het bedrijf uitgebreid met een "inrigting om Amerikaansche lijnkoeken tot inlandsche te vervormen", zoals wij in het gemeenteverslag van dat jaar kunnen lezen.

Albert Willems Banga, houtzaagmolenaar van professie, verkocht de korenmolen van Betterwird op 24 mei 1899 aan zijn zoon Uilke Alberts Banga, die gehuwd was met Doetje de Vries. Bij de molen was ook een boerderijtje met wat mestvarkens, een stuk of vijf koeien op stal en er liepen wat kippen rond.

In het jaar daarop rustte de jonge Uilke met zijn compagnon Oege Hiddema de molen met een stoommachine uit, waardoor "De Jonge Sytske" als windmolen had afgedaan. De molen werd in 1933 onttakeld.

Toch is het bouwwerk nog lang overeind gebleven en zijn de wieken pas omstreeks 1937 verwijderd, toen reparatie van de toen gebroken molenas te kostbaar en economisch niet verantwoord bleek.

Bronnen ondermeer:
- Noord-Oost-Friese korenmolens en hun molenaars, W.T. Keune, 1970.
- Het molenbestand in Friesland, een overzicht van het aantal der industriemolens in Frl. tot 1900, art. door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 40, dec. 1985.
- informatie van Piet Banga, in artikel door Gerben D. Wijnja in De Utskoat nr. 44, dec. 1986.

Betterwird is in het verleden opgeslokt door Dokkum.

Volgens de Groninger Courant brandde er op 27 december 1894 te Dokkum een achtkante stellingmolen af. De als houtzager in gebruik zijnde molen was eigendom van een zekere Helder. Volgens De Utskoat nr. 73 werd een jaar later op dezelfde plaats de achtkante stellingmolen De Jonge Sytske van U.A. Banga gebouwd.
Zie ook Eben Haëzer (Tenbruggencatenummer 03250 b). Het is ons niet duidelijk in hoeverre bovenstaande informatie correct is aangezien het niet klopt met wat reeds bij de betreffende molens staat vermeld.
Redactie.