Molen Sipma's molen, Dokkum

Dokkum, Fryslân

Dongeradeel
Burdaard D (1) 351 Rinze de Vries, koopman

Beide roeden zelfzwichting

"Deze molen heeft gestaan bijna tegenover de nog bestaande korenmolen De Hoop."

De molen verrees tussen 1718 en 1739, de molen komt voor het eerst voor op de 'Nieuwe Caert van Frieslant'van Bernard Schotanus á Sterringa uit 1739.

In de 'Oorspronkelijke Aanwijzende Tafel der Grondeigenaren en der Gebouwde en Ongebouwde eigendommen' uit 1832 van de kadastrale gemeente Birdaard wordt onder de sectie Sibrandahuisen met nummer D-351 aangegeven 'Moulin a Corroi', een leermolen, met als eigenaar Rinze Jetses de Vries, koopman uit Dokkum. De perceeloppervlakte was 2340 m2, met een belastbare som van f 250,-.
Blijkbaar liet De Vries de molen aanzienlijk verbouwen of verbeteren want zo'n honderd jaar na de stichting werd op 22 en 29 november 1833 namelijk die verkoop aangekondigd van een zeemtouwerij en leermolen, die voor weinige jaren nieuw gebouwd was. In februari 1834 stond opnieuw in de Leeuwarder Courant:

Leeuwarder Courant, 21 februari 1834

De Notaris Mr. A. van Slooten te Dokkum, zal publiek aan de meestbiedende, bij verhooggeld, presenteren te verkoopen:

Een welgelegen Leermolen en Zeemtouwerij met deszelfs Gereedschappen, Kuipen, Pakhuis en verdere Gebouwen, staande en gelegen onder Sijbrandahuis aan de Woudvaart even buiten Dokkum, zijnde voor weinige jaren nieuw gebouwd, toebehoorende aan den Heer R.J. de Vries te Dokkum.

Leeuwarder Courant, 13 februari 1846

Uit de hand te koop, een zeemmolen staande bij Dockum, zeer geschikt voor een rog- en pelmolen. Te bevragen bij A.G. Bosch, Mr. molenmaker op het Vliet bij Leeuwarden.

Op de Grietenijkaarten van Wopke Eekhoff uit 1849-1859 wordt de molen als 'Pelmolen' aangegeven. Of het molenaar Rinze de Vries was of zijn opvolger Jetse Ruurds Brouwer die de molen verbouwde en liet inrichten tot pelmolen, is niet bekend, Brouwer geb. in 1817 te Holwerd, gehuwd met Sjoukje Geerts Brouwer, verkochten de molen in februari 1849. Hij verhuisde naar Dantumawoude.

'Verkooping'
van een Pelmolen, met woonhuis enz.te Holwerd op 28 Februarij 1849.

Een in den jare 1847 in besten staat opgerigten Windpelmolen, met nieuw gebouwde Woonhuizinge, voorzien van: 2 kamers, keuken, tuin en verder toe- en aanbehooren, alles staande en gelegen bij de stad Dockum, onder Sijbrandahuis; bekend ten Kadaster gemeente Birdaard, sectie D, nos 365 tot en met 368, gemeten op 23 roede 40 el, naar een belastbaar inkoomen van den molen van f 250 en vrijdom der Huizen tot 1851, te zamen in de Brandwaarborg-Maatschappij te Woudsend verzekerd voor f 7800, vrij van grondpacht; bij den eigenaar J.R. Brouwer in gebruik; den 12 mei 1849 te aanvaarden. Intusschen uit de hand te koop.

De molen werd gekocht door Anne Tjeerds Annema en Antje Jans Sikkema voor hun zoon Tabe Annes.
Tabe werd op 12 mei 1850 de nieuwe molenaar. Hij was al pelmolenaar op 'de Welkomst' te Akkerwoude.
Tabe Annes trouwde op 30 juni 1850 met Antje Andries Wouden.
Hun zoon Anne Tabes Annema huwde met Lutske Sytses van der Veen, en werd de nieuwe molenaar.
Op 29 december 1894 werd besloten de molen te verkopen.

In 1895 werd Sikke Sikkema van Alzum uit Buitenpost de nieuwe molenaar, mogelijk als tweede molenaar naast Anne Tabes Annema die in september 1897 overleed.

Op 25 augustus 1897 werd Klaas Hendrikus Sipma de nieuwe molenaar.

Leeuwarder Courant van 17 sept. 1913

Op 16 september 1913 brandde de molen volledig afbrandde. Oorzaak onbekend.
De molen was verzekerd, maar werd niet herbouwd.

Ervoor in de plaats werd een graanmaalderij gebouwd. Zie ook: "Jim mutte komme,: ut waait!" - Molens en molenaars in Dongeradeel, Warner B. Banga, 2010, p. 161.
Erik Stoop, 8 nov. 2011.

Volgens de kadasterkaart 1811-1832 was hier een leermolen.

Volgens de TMK van ca. 1850 was hier een pelmolen.

Volgens De Utskoat nr. 52, dec. 1988, stond de korenmolen van de familie Sipma bij het zwembad, en is de molen verbrand.