Molen van Gorter / Molen van Postuma, Ternaard

Ternaard, Fryslân

Nieuweburen
Noardeast-Fryslân, Fryslân
Dongeradeel

Reeds in 1664 stond in Ternaard een korenmolen, deze werd in 1818 voor sloop verkocht.

In 1824 was het Evert Ewolds Gorter uit Grijpskerk, die te Temaard een waarschijnlijk uit de Zaanstreek afkomstige molen opbouwde als opvolger, maar niet op dezelfde plaats. Wat er precies met de oude molen is gebeurd, is ons helaas niet bekend. Gorter deed de molen in 1860 over aan zijn zoon Bauke Everts Gorter, die echter reeds in vijf jaar later overleed. Zijn vader overleefde hem nog tot 1881, maar hij voelde er blijkbaar niets voor om op zijn oude dag het werk op de molen te hervatten en hij verhuurde het bedrijf aan Dirk Klazes Monsma uit Ternaard. Hij diende het dorp 20 jaar trouw als molenaar en vertrok in 1885 naar Amerika. De molen kwam in het bezit van Klaas Johannes Huizinga uit Ee, een zoon van de oude molenaar Johannes Klazes Huizinga uit dat dorp.

Hij verliet Ternaard in 1902 en vestigde zich in Idsegahuizen in Wonseradeel. Zijn opvolger Rienk Pieters Postuma, molenaar en landbouwer uit Nes zag geen kans meer om de intussen danig in verval geraakte molen rendabel te maken en in 1909 kwam voor de molen van Ternaard dan ook door afbraak het definitieve einde.

- "Noord-Oost-Friese korenmolens en hun molenaars", W.T. Keune, 1970.
- "Het molenbestand in Friesland, een overzicht van het aantal der industriemolens in Frl. tot 1900", art. door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 40, dec. 1985.

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de TMK van ca. 1850.

Hoogeveensche Courant, 1909: