Molen Mosterdmolen van Visser, Hollum

Hollum, Fryslân

Hollum
O.P. Lapstraat
Ameland, Fryslân
Ameland

geschiedenis
De landbouwer Job Dirks Visser liet korenmolen De Verwachting (Tenbruggencatenummer 03220) bouwen in Hollum, maar verkocht die al na korte tijd aan zijn mede-eigenaar.

Tesamen met Johannes Visser, zich beiden kooplieden en winkeliers noemende, had hij reeds in 1848 een windmosterdmolen op zijn woonhuis aan de O.P. Lapstraat aangebracht. In 1849 kregen zij toestemming de molen mede dienstbaar te maken voor haverpellerij en boekweitgrutterij.

Blijkens het register van patentschuldigen was deze molen slechts een kort leven beschoren, want na de overdracht door Job Dirks Visser in 1859 aan One Jans de Boer komt in het register van 1865/66 de molen niet meer voor.

Bron: Kloosters, torens, kerken en molens op Ameland, schrijver en jaar onbekend. Met dank aan H. van der Kaay.
MHO

In 1840 werd in Hollum een nieuwe molen gebouwd, in 1842 nog een.

Bron: Het molenbestand in Friesland, een overzicht van het aantal der industriemolens in Frl. tot 1900, art. door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 40, dec. 1985.

Het is niet zeker of Ten Bruggencate deze molen bedoelde, hij zou 0,7 km NNW der kerk, aan de noordkant van het dorp hebben gestaan.

De locatie is geschat naar het adres dat gegeven is.
de red.