Molen Barrumerpolder, Tzum/ Tsjom

Tzum/ Tsjom, Fryslân

Tzum A (3) 513 Freerk Dirks Fontein, koopman

muonts, grondzeiler
vijzel
12 m / ca. 14 m, zeilroeden, ijzeren as

geschiedenis
Bemaalde de Barrumerpolder (90 ha) en was ooit eigendom van J.H. Kingma, die boer was in deze polder. Bij dit vlak bij het dorp Tzum gelegen gehucht Barrum stond deze Friese "muonts" (monniksmolen). Hij werd bemalen door D.A. Oostra en werd in 1933 afgebroken.

De molen werd voor 1807 gebouwd.
Archief Ten Bruggencate.

In de provinciale inventarisatie van 1867 staat de molen vermeld onder nummer 364. De vlucht was toen 12 el (meter) en Rein Jans Dijkstra de boer die ervoor verantwoordelijk was. Als bouwjaar werd 1809 opgegeven en het bemalen oppervlak was 64 ha.
De zathe en landen “Barrum” werd in 1921 verkocht door de familie Van Beijma thoe Kingma en de huurder Jurjen Hendriks Kingma (1873-1945) werd voor ƒ 76.242,90 zelf eigenaar. De molen bemaalde toen, naast de landerijen die bij de boerderij hoorden, voor ƒ 173,48 per jaar percelen van 26 andere eigenaren, alsmede die van de zathe en landen van vh. Andringa de Kempenaer.
De heer J.H. Kingma was van 1922 tot 1941 voorzitter van het waterschap “De Zuiderpolder” bij Franeker en een prominente inwoner van Tzum. Zo zat hij bv. ook in het bestuur van de Coöperatieve Boerenleenbank in het dorp.
Dick Bunskoeke, 25 nov. 2022.