Molen Polder 36, Tzum/ Tsjom

Tzum/ Tsjom, Fryslân

muonts, grondzeiler
vijzel
11,84 m, houten as en roeden

Voorheen stond hier een spinnekop, zie Voorganger.
Op de waterstaatskaart van 1873 staat hier een vijzelwatermolen aangegeven, in tegenstelling tot de meeste kleine molens in de omtrek.

Bemaalde de polder 36 (40 ha).
1943 afgebroken.

Op de kadasterkaarten van 1832 en 1887 staat hier op perceel A no. 7 een molen met vierkant grondplan aangegeven. Dat zegt echter niet veel, want de laatste is een soort verbeterde versie van de eerdere kaart die in 1832 vastgesteld werd en ik heb niet het idee dat men vormen van poldermolens aangepast heeft.

Het is zeer moeilijk om de inventarisatie van 1867 te interpreteren (er zit geen kaart bij), maar het lijkt erop dat dit de molen van E.J. van der Ende was. Die had toen een vlucht van 11,84 meter en hoorde bij de boerderij sectie A no. 1195 met een polder van 47,5 ha. Hij maalde uit via een opvaart in de Oude Meer.
Dat is een nieuw nummer en betekent dat die boerderij nieuw of herbouwd was. Vergelijk wat dat betreft de Leeuwarder Courant van 28 feb. 1879: “Eene zeer vruchtbare ZATHE en LANDEN, met daarop nieuw te stichten Huizinge en Schuur, Hovinge en Watermolen c. a. onder Tzum, kadastraal groot 26 hektare 90 are 81 centiare (74 p.) thans in gebruik bij Jouke E. van der Ende.”

Als de spinnekop is vervangen door het achtkant, wellicht gelijk met de aanpassing van de polder, zal er een vernummering zijn geweest.
Dick Bunskoeke, 8 nov. 2022.

Op de waterstaatskaart 1947-'49 staat hier het elektrische gemaaltje van de Polder Botervat, 45 ha groot.

Op de bij de Rijksinventarisatie van 1943 behorende kaart (Allemolens) staat deze molen als no. 5 aangegeven. Dat klopt niet, deze molen was immers in 1943 afgebroken, de gegevens horen bij een kleiner molentje 0,4 km noordelijker.