Molen Waterschap De Weeren, De Wolkenkrabber / Greate Pier, Schraard/ Skraard

Schraard/ Skraard, Fryslân

aan de Schraardervaart w.z.
Wûnseradiel

26,33 m, zelfzwichting op beide roeden, ijzeren as en roeden

De molen was een voormalige poldermolen uit Buiksloot (bij Amsterdam).

In 1918 werd het waterschap de Weeren opgericht. Dit waterschap van 840 hectare kocht twee tweedehands molens, waardoor tien andere molens buiten bedrijf werden gesteld. Alleen De Eenhoorn (Tenbruggencatenummer 03171 t) bleef bestaan.

De ene molen was een voormalige korenmolen uit Joure (zie Tenbruggencatenummer 03176) en de andere de bovenstaande binnenkruier, die tot 1921 als 'Tweede Molen' de Buiksloterpolder bemalen had.
De laatste werd aan de Schraardervaart opgebouwd en had een vlucht van 26,60 meter.
Zijn officiële naam was De Wolkenkrabber (was ook vermeld op een bord aan de romp), maar in de omgeving stond de molen beter bekend als 'Greate Pier'.

Het was de enige binnenkruier van Friesland (voor zover bekend).
Hij was voorzien van zelfzwichting.

De molen bemaalde een deel van het waterschap De Weeren, een samenvoeging van verschillende polders. De oude poldernamen werden na de oprichting van het waterschap niet meer gebruikt. De roeden zijn nog in het Potboek te vinden en waren 26,33 m lang.
De molen bemaalde niet de Makkumermeerpolder zoals soms beweerd wordt, dat meer is drooggemalen met een stoomgemaal (later elektrisch).
In 1951 werd door de invoering van mechanische bemaling de molen overbodig en meteen gesloopt. De afbraak van "de Wolkenkrabber" deed stof opwaaien: de Friese Molencommissie deed vergeefs haar best om de molen, een in Friesland verder niet voorkomende binnenkruier, te behouden.

- Informatie Jan Hofstra
- Informatie van Rob Pols