Molen Gooijumerpolder, Zurich/ Surch

Zurich/ Surch, Fryslân

Makkum B (5) 840 Wed. Wijpke Jakobs Terpstra, landbouwersche, en mede E.

Beide roeden zelfzwichting

Bemaalde de Gooijumerpolder (270 ha) op de Gooijumervaart.
Molenaar sinds 5 maart 1904: D.Y. de Boer.
Bron: archief Ten Bruggencate.

De heer D.Y. de Boer was gedurende meer dan 25 jaar in dienst bij het Waterschap van de polder Zurich-Gooijen, zie het krantenartikel met de inzet van de molenaar.
De tekst verwijst alleen wel naar de verkeerde molen, de Zuricher molen (Tenbruggencatenummer 03174) had op slechts één roede zelfzwichting.

trivia
Bron: Toegangsnr.: 26. Inventarisnr.: 17006. Repertoirenr.: 59 d.d. 23 juni 1817: Bolsward, notaris G.Sj.Rolsma. Aanbesteding. Betreft pompen, kapitaal fl. 390. Wiepke Jakobs Terpstra, aanbesteder. Hans Rimmerts Schaafsma, aannemer.

No 59.
Op heden den drie en twintigsten Junij des Jaars Een duizend agt honderd en zeventien des nademiddags ten Een uur ten huize van Hans Rimmerts Schaafsma Kastelein in het Wapen van Wonseradeel te Wons L. W Nr. 25 ten verzoeke van Wijpke Jacobs Terpstra, Douwe Klazes Bangma huislieden wonende te Wons en Abe Jacobs Bonnema huisman woonachtig te Pingjum in kwaliteit als gecommitteerden tot een inpoldering tusschen de dorpen Surig en Wons, mede ten deze present, ben ik Gabe Sjoukes Rolsma openbaar notaris resideerende te Bolsward, Canton en gemeente dies Arrondissement Sneek Provintie Vriesland, in tegenwoordigheid van de hier nagenoemde en mede ondergeteekende getuigen overgegaan tot de publieke besteding aan de minstaannemende van het maken benevens de leverantie der materialen van eenige percheelen pompen.
Eerste percheel. Vijf stuks pompen, Een in het binnenwerk van zes à zes duim lang Elf voet zwaar Een en een half duims hout. Een van twaalf à twaalf duim, lang Elf voet zwaar Een en een half duim. Een van twaalf à veertien duim lang agttien voet zwaar Een en een half duims. Twee van agt à agt duim lang twaalf voet, zwaar Een en een half duims.
Tweede percheel. Zeven stuks pompen. Twee van twintig à dertig duim, lang Elf voet, zwaar twee duim. Een van agttien à vier en twintig duim, lang Elf voet zwaar twee duim. Drie van agt à agt duim lang Elf viet zwaar Een en een half duim. Een pomp van veertien à vier en twintig duim lang zeventien voet zwaar twee duim.
Derde percheel. Vijf stuks pompen. Drie van agt à agt duim lang Elf voet zwaar Een en een half duim, Een van twaalf à agttien duim lang Elf voet zwaar Twee duim, Een van twaalf à veertien duim lang agttien voet zwaar Een en een half duim.
Vierde percheel. Zeven stuks pompen als drie van agt à agt duim lang Elf voet zwaar Een en een half duim, twee van zes à zes duim lang Elf voet, zwaar Een en een half duim, Twee van agt à agt duim lang negentien voet zwaar Een en een half duim.
Vijfde percheel. Negen stuks pompen als vier van twaalf à twaalf duim lang Elf voet Vijf van zes à zes duim lang Elf voet, alle van Een en een half duims hout.
Zesde percheel. Zeven stuks pompen als vier van twaalf à twaalf duim lang Elf voet zwaar Een en een half duim, Een van agt à agt duim lang Elf voet, zwaar Een en een half duim, Een van twaalf à agttien duim lang Elf voet zwaar twee duim, Een van zes à zes duim lanf veertien voet zwaar Eeen en een half duim.
Zevende percheel. Vijf stuks pompen als een van twaalf à twaalf duim lang veertien voet zwaar Een en een half duim, Drie van zes à zes duim lang Elf voet, zwaar Een en een half duim, Een van veertien à vier en twintig duim lang Elf voet zwaar twee duim.
Achtste percheel. Vijf stuks pompen als Een van agt à agt duim lang zeventien voet zwaar Een en een half duim, Een van veertien à vier en twintig duim lang Elf voet zwaar twee duim, Een van twintig à dertig duim lang agttien voet zwaar twee duim, Twee van twintig à dertig duim lang Elf voet zwaar twee duim.
Op Conditiën
De aannemers zullen alle de benodigde materialen moeten leveren volgens het bestek, zij zullen ieder in zijn soort van de beste moeten zijn, en aan de keur onderworpen wezen, het bepaalde greenen hout moet zijn best greenen memels, en het eiken van best zwols hout, alles kantig bezaagd, en zonder spijn rottige en kwade oosten.
1. Dat de aannemers tot de pompen zullen moeten leveren het benodigde hout, welk hout aan de keur zal onderworpen wezen en van het beste greenen moeten zijn.
2. Indien het werk door de aannemers kwalijk of niet voldoende gemaakt mogt worden of zij onwillig zijn goed werk te maken of hetzelfde verzuimen en verwaarlozen, zullen de besteders zulks op kosten der aannemers door anderen laten maken en van hun bedongen loon afkorten.
3. De besteders houden aan zich gereserveerd het regt om zoo lang optie te houden als zij mogen goed vinden, gelijk mede om het werk in te houden of te laten volgen, als ook om op de tweeden of volgende schrijvers of bieders terug te mogen tasten, zonder gehouden te zijn, hier voor eenige redenen hoegenaamd te geven, zullende alzoo een iegelijk tot de finale aanbesteding toe voor zijn bod moeten blijven instaan.
4. De aannemers zullen gehouden zijn op de requisitie te stellen voldoende borgen tot genoegen der besteders, welke borgen even gelijk de aannemers zelve voor de goed naarkoming aller conditiën verbinden alle hunne geene uitgezonderde goederen zoo roerende als onroerende, doende tevens afstand van het voorregt van schuldsplitsing of uitwinning, dat is dat men eerst den origineelen aanneemer of aanneemers zoude moeten executeeren en uitschudden eer men op de borgen zoude mogen tasten.
5. De pompen zullen gereed moeten zijn met de helft van de maand augustus aanstaande en geleverd moeten worden op de plaats waar de molen gezet gaat worden.
6. In geval de pompen niet op den gestipuleerden tijd geleverd zijn zullen de aannemers voor iedere dag dat dezelve geleverd worden over de termijn verbeuren drie nederlandsche guldens.
7. De betaling zal geschieden in hier te landen gangbare zilveren klinkende munte dadelijk bij de levernatie der pompen.
Tot strijkgeld voor ieder percheel wordt gesteld Een nederlandsche gulden.
En is op voorschreven tijd en plaats na voorlezing van alle de voorschreven conditiën gecompareerd Hans Rimmerts Schaafsma mr. Timmerman woonende te Wons welke als laagste bieder van alle percheelen bij elkanderen genomen geschreven heeft eene somma van drie honderd negentig gulden vijf en zeventig cents, ƒ390,75 cents.
Geene verlaging meer geschied zijnde zoo is aan denzelven de finale toewijzing gegeven.
Compareerde mede Johan Broers van Abbema woonachtig te Wons, welke verklaarde zich te stellen tot ware borge van den aannemer, verbindende zich even als de aannemer zelve voor de goede naarkoming van alle de hiervoor gestipuleerde conditiën onder renuntiatie van het regt van schuldsplitsing of uitwinning, verbindende hiervoor alle zijne goederen zoo speciaal als generaal, roerende zoo wel als onroerende.
Van al hetwelk wij dit Proces-verbaal hebben opgemaakt en na gedane voorlezing met de Comparanten verteekend in tegenwoordigheid van Ruurd de Jong Klerk ter Secretarie van Wonseradeel en Ale Murks Jorna bode derzelve Grietenij beide wonende te Bolsward, als hiertoe speciaal verzochte getuigen op tijd en plaats voorschreven.
Douwe Clases Bangma
Johan B. v. Abbema
R. de Jong
A.M. Jorna
G.S. Rolsma Nots

Aanbesteding 8 – 40
Borgtogt 4 – 20
12 – 60
10de Verhoging 1 – 26
Additioneel 1 – 89
15 – 75

Geregistreerd te Bolsward den derden Julij 1817 3e deel Fo. 71 Vo Vak 5. Ontvangen zeven Guld vier en veertig cents voor Regt en verhoging alsmede voor de Aanbesteding vier Guld ze en negentig Cents en voor de Borgtogt twee Guld acht en twintig cents.