Molen van Assink, Haart

Haart, Gelderland

Haartseweg 25
Aalten, Gelderland
Achterhoek en Liemers

1911 verbrand 1990 gesloopt
geschiedenis

De beltmolen met inrit werd in 1849 gebouwd voor dhr. Lammers. Een van de eigenaren was dhr. Tenkink.

De laatste molenaar was Herman Lammers (1844-14 maart 1921).

Arnhemsche courant, 6 juni 1911
Op de Haart onder Aalten, is door het inslaan van den bliksem, een korenmolen afgebrand.

De Volksstem, 28 juni 1911
Zondag is in de buurtschap Haart onder Aalten door het inslaan van den bliksem een korenmolen afgebrand.

De molen verbrandde door blikseminslag op Tweede Pinksterdag 1911, daarna werd de molen onttakeld.

De Graafschapper, 15 februari 1918
Petroleummotor!
Een hergebruikte Petroleummotor 20 P.K. (horizontaal) met pomp voor koelwater, waarmede een korenmolen werd gedreven; benevens een zware DRIJFRIEM, (zoo goed ais nieuw) lang 19 Meter, breed 15 cm., in massa en perc. te koop.
Een en ander te bezichtigen bij den Haartschen Molen te Haart, gem. Aalten, terwijl inschrijvingsbiljetten worden ingewacht vóór 1 Maart 1918, ten kantore van Notaris MENSINK te AALTEN.

De nieuwe Aaltensche courant, 18 september 1928
In den Esch sloeg gistermiddag een paard, gespannen voor een wagen, van den heer Wisselink te Haart op hol. Het dier rende van den ouden Molen in de richting van de Meiberg. Voor het deze evenwel kon bereiken werd het in zijn woesten loop gestuit en dooreen daar op het land werkzaam zijnde te B. tot staan gebracht.

Tot 1989 gebruikte Bernard Assink de uitgegraven molenromp als machinestalling. Zie YouTube voor een interview bij de molenromp in 1989. In 1990 werd de molenromp gesloopt omdat hij gevaar opleverde voor de omgeving.

- archief Ten Bruggencate.
- "De windmolens van Aalten en omgeving", art. door E.M. Smilda, in De Gelderse Molen 2004-1.
- Informatie van Erwin Schutte/ fam. Assink, 22 mei 2018.

trivia

Dit was de molen van de vader van mijn oma, zij was Aleida Theodora Rexwinkel-Lammers (1885-1982). Het verhaal werd mij verteld door mijn tante Gerda, dat mijn moeder Hermientje en mijn tante Gerdaatje, toen ze nog kleuters waren(1916), samen in de kruiwagen naar deze molen werden gebracht om daar te spelen. Jammer dat er zo weinig van over is gebleven.
Erwin Schutte, 23 december 2012.