Molen Jagerinksmolen / Ressingsmolen, Dinxperlo

Dinxperlo, Gelderland

Aalten, Gelderland
Achterhoek en Liemers
Dinxperlo A (1) 236 W.A.R. Jagerink

1912 onttakeld 1929 gesloopt
geschiedenis
Op 14 januari 1775 verleende "W.Pr. v. ORANGK., ter ordonnantie van Syne Hoogheid: A. ARDESCH" toestemming aan Gerrit Willem Jagerink voor het oprichten van een korenwindmolen te Dinxperlo, "met exclusie van een ieder". Jagerink moest voor het windrecht jaarlijks twee ducatons afdragen aan de rentmeester van de prinselijke domeinen van Bredevoort.
Bron: informatie van W.C. Staring in Bijdragen en mededelingen Gelre, 1916.
Verzameling H. v.d. Kaay.

Het is ons niet bekend of deze molen inderdaad werd gebouwd. Mogelijk houdt deze informatie in dat de molen van dit record een voorganger had, of dat het bouwjaar veel vroeger was.

De molen werd in 1823 / 1824 gebouwd.

De Telegraaf, 30-10-1908
Branden.
Te Dinxperlo brak Donderdagmiddag omstreeks 1 uur een felle brand uit in den stoom- en windkorenmolen van den heer J. H. Ressing aldaar. De machinekamer brandde geheel uit, terwijl de motor beschadigd werd. Gelukkig was men den brand spoedig meester, zoodat de molen behouden bleef. De oorzaak is onbekend. Niets was verzekerd.

In 1912 stond de molen al zonder kap en wiekenkruis. Molenmaker ten Have uit Aalten heeft de molen gesloopt.
Bron ondermeer: Contactorgaan Oudheidkundige Werkgemeenschap AALTEN DINXPERLO WISCH., augustus 1976.
Verzameling H. v.d. Kaay

Rond 1920 werd er machinaal gemalen.

De molen werd gebouwd door G.W. Jagerink,

Rond 1900 was de molen van Ressing, in 1921 werd de molen verkocht door advocaat Mr. Verbeek, de latere burgemeester, aan de hoogste bieder, de heer Kemper.
In 1929 werd de molen afgebroken.