Molen van Lenssen, Breugel

Breugel, Noord-Brabant

Meierij van 's-Hertogenbosch

De molen werd gebouwd door H.M. van Heeswijk
Eigenaar was Laurentius Lenssen

De molen werd in 1871 gebouwd in het open veld bij Breugel.
In 1935 was het gevlucht van de molen afgewaaid. Laurentius Lenssen liet de molen niet herstellen, hij had toen al een machinekamer laten bouwen waarin hij een grote eencilinder dieselmotor liet monteren, die wanneer er te weinig wind was, middels een frictie-koppeling de molenstenen aan kon drijven. Tot in de jaren vijftig werd er nog op deze manier gemalen.
Molenaar Laurentius Lenssen verkocht de molen in 1952 voor afbraak wegens de aanleg van een grote woonwijk bij het dorp.
Na 1952 werd de molenromp verkocht aan het Ministerie van Defensie. In 1952 kreeg het KLD (Korps Luchtwacht Dienst) er een ruimte in.
Buiten werd een overdekte trap gemaakt om boven op de molen aan vliegtuigherkenning te doen. Ook konden er de brandweerslangen gedroogd worden.
In 1967 moest hij afgebroken worden voor nieuwbouw aan de Van Gentlaan.

*Een ansicht van deze molenromp verstuurd 1967 staat op de website van de Film- en fotobank Noord-Brabant nr. 72448 (afkomstig van de Heemkundekring Son en Breugel).

Informatie van S. van Lochem, 14 januari 2012

De molenromp stond daar waar nu het sportterrein aan de Van Gentlaan ligt.
In 2006 heeft de speeltuin daar de naam gekregen De Molenwiek.

*De pensteen van de molen is er nog: deze ligt in de tuin van een van de kleinkinderen van de laatste molenaar.

Informatie van Thijs van Hoof, 7 augustus 2004

Op de molenromp is circa 1952-1953 een uitkijkpost van het Korps Luchtwacht Dienst (KLD) ingericht, met postnummer 8D3 (postnaam Son). Het doel was het waarnemen van laagvliegende vliegtuigen - het is dan de tijd van de Koude Oorlog. De heer G.J. de Haas was rond 1956 postcommandant van deze luchtwachtpost. In 1964 is het KLD hier opgeheven en is de functie als luchtwachtpost komen te vervallen. In 1967 is de molenromp gesloopt.

Informatie van S. van Lochem, 9 juni 2012