Molen (bergmolen), Eindhoven

Eindhoven, Noord-Brabant

De Kempen
Woensel en Eckart F (2) 765 Willem van der Grinten, molenaar

3 koppel maalstenen

1887 vernieuwd
geschiedenis
In 1816 werd de molen al genoemd door de gebr. Van der Grinten, toen zij toestemming vroegen aan het Woenselse dorpsbestuur om naast de windmolen ook een rosmolen te mogen bouwen, zodat er bij weinig wind toch gemalen kon worden. Zij kregen géén toestemming aangezien er ook nog een watermolen aanwezig was aldaar.

Jan Deelen was in 1890 molenaar/eigenaar van deze molen. De molen bevond zich net over het spoor in Woensel, aan het "Meulenpaaike" (later de Kortestraat) een pad tussen de Boschdijk en de Lijmbeekstraat.

De molen werd in 1898 gesloopt, wegens o.a. slechte windvang. Op het opengevallen terrein werd de St. Antoniuskerk gebouwd, deze kerk werd in 1909 ingewijd. In de volksmond "Antonius Fellenoord" (naar het gehucht Fellenoord) nabij het "Meulenpaaike".

Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant, 20 december 1864

Het kind van den molenaar V. S te Woensel, hetwelk gewoon was op of nabij den molen te spelen, kwam, onbewust met het gevaar, zoo nabij de wieken van den in werking zijnde molen, dat ongelukkig een dezer het kind bereikte en het aan de slapen van het hoofd raakte, waardoor het doodelijk getroffen nederzeeg en een half uur daarna een lijk was. De droefheid der ouders laat zich niet beschrijven

Sinds 1921 valt Woensel onder de gemeente Eindhoven
In de huidige situatie zou deze molen na de aanleg van het hoogspoor in de jaren 1960 niet aan de Lijmbeekstraat staan, maar tussen Fellenoord en de Sint Antoniusstraat in.
Informatie van Camiel Damen, 4 december 2004

De Sint Antoniuskerk die op de plaats van de molen kwam is niet de Steenjeskerk. Deze kerk (Steenjeskerk ook een Antoniuskerk) staat net als het PSV-stadion aan de Frederiklaan, terwijl de eerste Antoniunskerk aan de Boschdijk heeft gestaan. Vergissen is menselijk als men weet dat Eindhoven drie kerken heeft gehad met de naam Sint Antonius, deze hebben alledrie tegelijk bestaan.
Informatie van A. Troost, 4 november 2005

Vincent van Gogh heeft in de periode van 1850 tot 1890 een krijttekening gemaakt van een korenveld met op de achtergrond de korenmolen van Woensel.