Molen Polder 151, Molen van Winters, Burgum/ Bergum

Burgum/ Bergum, Fryslân

Burgum/ Bergum
aan de Winterswijk- of Molensloot
Tytsjerksteradiel, Fryslân

Spinnenkop

geschiedenis

De molen was in de 19e eeuw van boer of visser Winters en bemaalde de polder 151. De wijk en ook het hele gebied daar werd naar de man Winterswyk genoemd.

Het molentje bemaalde later een poldertje van Eeltsje Rienks, een rijke hereboer uit Het Bildt die hier begin 1920-er jaren kwam wonen op Glinstra-state. Mogelijk hoorde het molentje daarvoor ook al bij deze state.

Omstreeks 1931/'32 sloeg de bliksem in het molentje in, waardoor het hekwerk van de bovenstaande roede werd afgeslagen (foto in Utskoat 68). De molen werd hersteld.

Na de oorlog, toen Bergum zich hier flink uitbreidde, en vanwege het verbreden van het kanaal, werd de spinnenkop afgebroken. Er staat nu een woonhuis.
Bron: Informatie van Douwe Franke in De Utskoat nr. 68, dec. 1992.

De woning aan het kanaal werd bewoond door de fam. Pelder, die zorgde dat de polder droog bleef. In het schiphok lag een boot van de fam. Rienks, wonend op Glinstrastate.
Bron: brief van Dirk en Janny Scherfon [?], dec. 2011. Op Facebook, Oud Burgum, 12 april 2018.

De molen stond aan de Winterswijk of Molensloot, nabij de Groninger Vaart.

Achterop De Utskoat nr. 66, juli 1992, staat nog een foto van de molen. Zie ook Molens in Friesland in oude ansichten deel 1 nr. 7.