Molen van Aalfs, Burgum/ Bergum

Burgum/ Bergum, Fryslân

aan de zuidzijde van de Groninger vaart
Tytsjerksteradiel, Fryslân

n.v.t.

1924 buiten bedrijf 1926 gedeeltelijk afgebroken 1995 restant gesloopt
geschiedenis

Oorspronkelijk is de molen rond 1700 gebouwd te Dronrijp. In 1905 werd de molen overgebracht naar Bergumerdam.

Op 05-09-1914 berichtte Het Volk het volgende: Te Bergummerdam is het 7-jarig zoontje van den molenaar Aalfs bij het spelen in den molen door een der raderen gegrepen en verpletterd.

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 7 juni 2021

Het slachtoffer was de 7-jarige Harke Aalfs, geboren te Suameer op 21-07-1907. Hij overleed op 04-09-1914 om 17.00 uur (Overlijdens- en geboorte akte – Open archief / AlleFriezen)

De molen en de daarbij behorende graanmaalderij waren van de heer D. Aalfs. De molen leed op 27 februari 1920 nog een zware stormschade. Een ijzeren roede brak doormidden, de ijzeren as werd versplinterd, de kap opgelicht en raderen braken. De molen werd hersteld door de molenmakers Roos en Westra uit Leeuwarden.

Leeuwarder courant, 28 feb. 1920:
"Te Bergum is de korenmolen van den heer Aalfs, staande te Bergumerdam, hevig gehavend. Een der wieken van den molen is ver weggeslingerd, van de andere wieken bleven slechts een drietal kale ribstukken over. De stellage is vernield. De vroegere molenaarsknecht F., die toeschoot om den molen mee te helpen vastzetten, kreeg met zulk een kracht een voorwerp tegen den rug, dat hij zich te bed moest begeven."

Nieuwsblad van Friesland, 2 maart 1920:
"Bergum, 28 Febr. Het onweer van heden heeft ook hier sporen achtergelaten. Een windhoos bracht groote schade aan den rogmolen van den heer D. Aalfs te Bergumerdam. De kap werd verzet, terwijl de wieken erg werden beschadigd. Verder moesten enkele schoorsteenborden het ontgelden. Vele dakpannen werden gelicht."

In 1924 werd de molen buiten bedrijf gesteld. Volgens de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 16 november 1924 "is de molen aan zijn bestemming onttrokken, na aanschaf van een ruwoliemotor. De bovenste helft van de molen zal worden afgebroken, en het afgeknotte deel zal tot pakhuis worden ingericht." De molen werd in 1926 gedeeltelijk afgebroken.

Voor zover bekend is werd de molenromp nog voor het jaar 1995 geheel gesloopt.

Bron ondermeer: "Uit het album van Douwe Franke" (= zoon van molenaarsknecht en fotograaf Jacob Franke), art. met foto's in De Utskoat nr. 71, okt. 1993.