Molen Noordermiedpolder, Hallum

Hallum, Fryslân

Hallum
Noardeast-Fryslân, Fryslân
Ferwerderadiel

19,54/19,60 m, zelfzwichting op beide roeden

geschiedenis
De ouders van molenaar De Vries verhuisden in 1911 naar de Noordermieden bij Hallum, en kregen daar het toezicht op de molen. Op 18-jarige leeftijd moest De Vries voor het eerst zelfstandig de zelfzwichter van Braak in de Noordermiedpolder bemalen, gedurende een buiïge nacht zakte het polderpeil 30 cm.

In de 1930-er jaren moest de molen plaats maken voor een windmotor [dit is onjuist. Red.].

Molenaar De Vries was al in 1924 met zijn vrouw verhuisd naar een boerderij bij Jislum, en werd daar molenaar van De Volharding, Tenbruggencatenummer 03218.

Bron: artikel door G.D. Wijnja in De Utskoat nr. 21, maart 1981.

In 1844 werd de Noorder Miedpolder te Wanswerd opgericht en een molen opgericht NW van het dorp aan de Heerenwegstervaart. Deze bemaalde tot 1935 een gebied van 1600 pondemaat; in dat jaar ging de polder over op motorische bemaling. Het onderhoud aan de molen bleef achterwege en in 1943 verkeerde de molen in een zeer slechte staat. Hij was toen uitgerust met ijzeren roeden, voorzien van zelfzwichting, en had een vlucht van 19,50 m. Wanneer de molen verdween is niet bekend.
Bron: "Een blik achterom", art. door Willem Entrop in De Utskoat nr. 73, maart 1994.

Gesloopt ± 1956.

Volgens de Leeuwarder Courant van 14 september 1955 was men met de sloopwerkzaamheden begonnen. De molen aan de Kelnersvaart was gebouwd in 1844 en werkte inmiddels al een twintig jaar op motorkracht. Alleen in de bezettingstijd werd de windkracht weer gebruikt.
Dick Bunskoeke, 21 jan. 2013.

De Potroeden waren de 2547 en 2548, beide uit 1924. Lengtes 19,54 en 19,60 meter.
Leo Middelkoop, 4 juni 2013.

Bildtsche Courant, 14 jan. 1930:
"12 stuks vee omgekomen.
Zaterdagmorgen omstreeks 7 uur is de boerenbehuizing bewoond door den molenaar J. Braak te Noordermieden onder Halum, tot den grond toe afgebrand. Het vee, bestaande uit 8 koeien en 4 stuks klein vee, kwam in de vlammen om. Ook een partij hooi verbrandde.
De behuizinge is het eigendom van den "Noordermiedpolder" en stond op de ruimte, in de nabijheid van een watermolen, welke Braak ook tot taak had te bedienen.
En huis, èn vee, èn inboedel waren verzekerd bij de Onderlinge Brandwaarborgmaatschappij Kanton Hallum. Op de plaats des onheils, die zeer moeilijk te bereiken was, kwam de brandspuit van Birdaard ter hulp, maar te laat. De brand schijnt te zijn ontstaan in den schoorsteen."

Foto's staan bij windmotor Marrumer Mieden/ Polder Oogvliet, die hier aan de noordzijde van de Heerenwegstervaart stond.